Февруари 2022 г. е по-топъл от обичайното в цяла Европа,

...
Февруари 2022 г. е по-топъл от обичайното в цяла Европа,
Коментари Харесай

Февруари 2022 г. – далеч от най-високите стойности, но отново над норма

Февруари 2022 година е по-топъл от нормалното в цяла Европа, в Арктика, в Западна и Северна Азия. Месецът беше с негативни аномалии в огромни елементи на Канада, Китай и Австралия. В Антарктида последните дни бяха с най-малка повърхност с морски лед за последните най-малко 45 година, а данните за средномесечна повърхност подреждат тазгодишния февруари на второ място по-най-малка повърхност с антарктичен морски лед. 

Според систематизираната информация от Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) междинната температура на въздуха през февруари 2022 година в световен проект е с 0,43°C по-висока по отношение на предходния климатологичен интервал (1981 – 2010 г.) и месецът е бил с 0,23°C по-топъл от сегашния климатологичен интервал 1991 – 2020 година Тези стойности определят  тазгодишния февруари като шестия най-топъл в класацията за най-топли месеци февруари, най-малко от 1979 година , след като има данни по този способ (Фиг.1). 


Фигура 1. Отклонение на междинната температура на въздуха за февруари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо от 1979 година насам. Източник: C3S/ECMWF

Според информация в базата данни на NOAA с огромна възможност може да се каже, че миналият февруари ще бъде в топ 10 на най-топлите февруари от 1880 година насам. Водач в тази ранглиста остава февруари от 2016 година, следван от този през 2020 година и 2017 г.  За последните 10 година световната междинна температура през февруари се е повишила с 0,20 °C. 

По света

Февруари 2022 година е следващият с позитивни аномалии в по-голямата част от света. Въпреки това, на всички континенти като се изключи Европа, има не малко площи със междинни температури под нормата. С най-голяма негативна особеност достигаща до 6,8°C са региони ситуирани в Централна Канада. С по-малка негативна особеност са Североизточна Канада, Гренландия, Централна и Югоизточна Азия, огромни елементи от Австралия и по-малки от Африка и Южна Америка. 

От местата с наднормени междинни месечни температури се отличават Близкият Изток, Северен Сибир, Южна Аляска, където аномалията тук-там надвишава 6,8°C. Сравнително огромни позитивни аномалии са регистрирани и в по-голямата част на Антарктида, към о. Сахалин, както и в Източен Сибир. В Аржентина и Парагвай също е наднормено, само че с по-малка особеност от тазгодишния януари, когато в района имаше забележителна топла вълна. Тя последователно затихна при започване на февруари, само че стана причина за голям брой пожари, димът, от които мощно утежни качеството на атмосферния въздух и докара до огромен риск за здравето на хората. 


Фигура 2. Отклонение на междинната температура на въздуха за февруари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF

С февруарски средномесечни температури над нормите се отличава и най-ниският пласт на атмосферата над множеството океани и морета. С негативна особеност са някои региони в Северния Атлантик, в Тихи океан източно от Япония и западно от крайбрежието на Съединени американски щати от Калифорния до щата Вашингтон (Фиг. 2). Тропическите и субтропичните райони в източната част на Тихия океан също са под междинното равнище в синхрон с все още наличната Ла Ниня. Според математическите модели за прогнозиране на това събитие, през идващите месеци то ще продължи да отслабва, като през лятото от Ла Ниня ще премине в неутрална фаза, а за есенния сезон нараства вероятността от поява на едва Ел Ниньо. 

В Европа

В Европа февруари 2022 година е със междинни температури сензитивно над нормата, като аномалията по отношение на интервала 1981 – 2010 година е към 2,9°C, а по отношение на новия климатологичен интервал 1991 – 2020 година е 2,4°C. Тази относително огромна наднорменост е „ надалеч “ от рекордната над 4-градусова позитивна особеност през 1990 година, когато е регистриран най-топлият февруари в Европа. Този факт отличава февруари от другите месец, тъй като през останалите месеци от годината най-високите месечни аномалии са маркирани след 2000 година, а в значително случаи и през последните 5 години. 


Фигура 3. Отклонение на междинната температура на въздуха за февруари 2021 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година в Европа. Източник: C3S/ECMWF

В районен аспект февруари 2022 година на европейския континент е навсякъде наднормен, като се изключи о. Исландия, о. Свалбард и напълно дребни площи на Скандинавския полуостров. Интересен факт е, че позитивната особеност нараства от Атлантическото крайбрежие на изток към вътрешността на континента, като доближава повече от 6,7°C в региона на Урал (Фиг. 3). Причината за такова систематизиране на месечните температурни аномалии е огромната циклонална интензивност на Атлантика и честите циклони минаващи по тъй наречените Северен път – през Прибалтика към северната част на Европейска Русия. 

В България

И в нашата страна, както и в Европа, февруари 2022 година е бил в забележителна степен наднормен. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от общоприетоо разположени автоматични станции, стойностите на позитивната особеност по отношение на интервала 1981 – 2010 година варира от към 1 до над 4°C. Най-наднормени са междинните месечни температури тук-там в Предбалкана и към Дунава, а с минимум отклоняване от нормите са температурите в Югозападна България. Това систематизиране на месечните температури е в цялостен синхрон с честите атмосферни разстройства преминаващи от запад на изток, добре кореспондиращи с високата циклонална интензивност на Атлантика. Обикновено при висока динамичност на атмосферните процеси през зимните месеци с посока запад-изток, в Дунавската низина позитивните аномалии са по-големи от тези в Югозападна България, по този начин, както беше и през януари 2022 г. 

Интересно е да се означи, че  последният леден февруари в България беше преди тъкмо 10 година  – това е популярният от зимна позиция февруари 2012 година (Фиг. 4). Вече 10 следващи години аномалията е все позитивна, като най-топлият подобен е регистриран през 2016 година, когато аномалията по отношение на интервала 1981 – 2010 година е съвсем 6°C. 


Фигура 4. Отклонение на междинната температура на въздуха в България за февруари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник:  www.stringmeteo.com

През множеството дни на февруари 2022 година температурите бяха наднормени. Изключение вършат няколко дни при започване на месеца, когато се сътвориха условия и за валежи от сняг, само че в равнинната част на страната дебелината на снежната завивка остана под нормалните равнища за това време на годината.  Дните със снежна завивка в равнинно-низинния пояс също са доста под норма.  Високите за сезона температури в средата и в края на месеца предизвикаха развиване и разцвет при някои ранни типове в Източна и Южна България, само че все пак, до всеобщо прибързано развиване на растителността не се стигна, което е удобен факт, с оглед настъпилото сензитивно и дълготрайно захлаждане през последните дни на февруари и при започване на март. За разлика от равнините, в междинния и висок пояс на Стара планина, Витоша, Рила и Пирин снежната завивка беше близка до естествената за тази част от годината. 

Ледена завивка

В Арктика площта с морски лед за февруари 2022 година е с към 5% по-малко от междинната за интервала 1981 – 2010 година Тази стойност затвърждава наклонността, почнала от месец юли 2021 година, за площи, покрити с лед, още веднъж под междинните, само че със относително огромна разлика от годините с рекордно дребен лед. Годината с рекордно дребна повърхност лед е била 2018 година, когато негативната особеност доближи 8,4% по-малко от междинната.


Фигура 5. Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед повърхност през февруари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект по-висока от нормалното е концентрацията на леда в Берингово море, както и към полуостров Лабрадор (Фиг. 5). Големи площи с концентрации на леда под нормата има по Тихоокеанското крайбрежие на Североизточна Азия, сред Баренцово и Карско море, както и източно от Гренландия.  

В Антарктика през февруари 2022 година обсегът на морския лед е доста под междинните стойности за интервала 1981 – 2010 година и е с към 26% по-малко от нея. Тези данни подреждат тазгодишния февруари на второ място по най-ниско ниво по антарктически лед, като лидер е 2017 година, а на трето място към този момент е 2018 г. 

И за разлика от междинните месечни стойности, то дневните стойности след средата на месеца се намират на най-ниско равнище в цялата база данни. Т.е. площта на антарктически лед през последните дни на месеца бележи най-ниското си равнище, оставайки под равнището, даже на 2017 година (Фиг. 6).  


Фигура 6. Дневни стойности на площите с антарктически лед за разнообразни години. Източник: C3S/ECMWF/EUMETSAT.

Като цяло концентрациите под междинните доминират в съвсем всички крайбрежни акватории. Все отново наднормени са концентрациите на морския лед и тук-там по крайбрежието на морета Рос и Амундсен, както и на запад от Антарктическия полуостров. Най-големите негативни аномалии се следят в елементи от море Белингсхаузен и северните елементи на море Рос (Фиг. 7). 


Фигура 7. Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед повърхност през февруари 2022 година по отношение на нормата за 1981 – 2010 година Източник: C3S/ECMWF

В районен проект картата на аномалиите на концентрацията на морския лед демонстрира, че негативните аномалии преобладават към Антарктида, като стойностите са изключително огромни в Море на Уедъл, Море на Рос и в западната част на Море на Амундсен (Фиг. 7). Най-големи площи с концентрации на леда над нормите се записват в източните елементи на Море на Амундсен и западните региони на Море на Белингсхаузен.

Февруари 2022 година продължи серията на месеци с преобладаващи позитивни аномалии, само че със стойности надалеч от рекордните.  Впечатление прави, че цялата континентална част на Европа е с наднормени температури, като наднормеността се усилва на изток и продължава без да отслабва и зад Урал.  Същевременно в огромни елементи на Северна Америка месечните температури са под междинните, само че още веднъж площите с негативни аномалии са доста по-малки от тези с позитивни или „ световното стопляне “ продължава. Според последния отчет на IPCC измененията в климата се отразяват неподходящо и на физическото и психическото здраве на хората в международен мащаб. Какво още се споделя във въпросния отчет може да прочетете тук. 

*Публикацията е част от поредност, която прави преглед на метеорологичните и климатичните условия на световно, районно и локално равнище. Ежемесечните изявления излизат в границите на идващия календарен месец и са основани на преглед на Европейската работа за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.

Автор: Д-р Симеон Матев / Климатека

Д-р Симеон Матев е създател в Климатека и лекар по климатология, защитил е докторат на тематика „ Съвременни промени на климата в България “. В момента е помощник по климатология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в катедра „ Климатология, Хидрология и Геоморфология “, като главните му научни ползи са в региона на изменението на климата, дълготрайните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „ Времето “ в съвсем всички наши малките екрани, както зад кадър, по този начин и в ефир.

В обявата са употребявани материали от:

  • https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature- february-2022 
  • https://climate.copernicus.eu/sea-ice-cover- february-2022 
  • https://www.theguardian.com/world/2022/mar/01/paraguay-wildfires-ash-cloud
  • https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/enso_advisory/ensodisc.shtml
  • http://www.bom.gov.au/climate/current/month/aus/summary.shtml
  • www.stringmeteo.com
  • http://www.meteo.bg/bg
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР