Фетвата, издадена през 1989 г. от вече покойния ирански аятолах

...
Фетвата, издадена през 1989 г. от вече покойния ирански аятолах
Коментари Харесай

Какво е фетва, кой я издава и кой я изпълнява

Фетвата, издадена през 1989 година от към този момент починалия ирански аятолах Рухола Хомейни против Салман Рушди поради романа му "Сатанински строфи ", е довела до отрицателни последствия и за доста демократично настроени писатели и мислители, чиито текстове също се преглеждат като обидни за исляма и пророка Мохамед, пишат в разбор от Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

Посегателството против живота на Рушди в Ню Йорк от петък не е изолиран случай. Писатели, университетски фигури и публицисти, изключително в Близкия изток, които са се осмелявали да подлагат на критика или слагат под въпрос ислямската религия, са се сблъсквали с сходни закани или порицания от страна на религиозни фигури.

Те са били убивани, задържани, бичувани или принуждавани да се укриват в заточение. Книгите им са били забранявани или осъждани като богохулни от религиозни институции, които са финансирани от държавни управления, считани от Запада за съдружници и за бранители на умерения ислям. Такава е обстановката да вземем за пример в страни като Пакистан, Египет, Йордания и Саудитска Арабия.

През последните години радикални ислямистки бойци и джихадистки проповедници използваха обществените мрежи, с цел да подбуждат мюсюлмани по целия свят да убиват хора, за които споделят, че охулват исляма и пророка Мохамед.

Какво е фетва и кой я издава?

Фетва е юридическо разпореждане по точка от ислямския закон или мнение, произнесено от почитан ислямски набожен лидер, религиозна власт или дипломиран богословски съвет. Тя може да се отнася до необятен кръг от въпроси, в това число и до съответни лица.

Фетвите, които приканват за осъществяването на нечие ликвидиране, могат да бъдат издавани против хора, които са обидили исляма или пророка Мохамед.

Имат ли фетвите отминалост?

Фетвите не губят валидността си с времето и рядко биват отменяни. Тридесет и три години откакто през 1989 година Хомейни разгласи книгата на Рушди за богохулна и даде обещание премия за главата му, писателят беше намушкан неведнъж с нож по време на своя обществена изява в американския щат Ню Йорк.

Хади Матар, който е 24-годишен шиитски мохамеданин и американски жител от ливански генезис, по време на чуването си в съда в събота пледира почтен по обвиняванията в опит за ликвидиране и нахлуване.

Кой извършва фетвите?

През последните три десетилетия някои сунитски мюсюлмански свещеници и джихадистки фигури с милиони почитатели също издадоха фетви, с които приканват за убийства на мюсюлмани, считани от тях за безбожници. Те подтикват към дейности посредством видеа, речи и изказвания, а причинителите са индоктринирани бойци, спящи кафези и почитатели, които желаят да отговорят на апела на религиозните си водачи и да изпълнят верския си дълг.

На 14 октомври 1994 година ислямски екстремист намушка няколко пъти във врата египетския нобелов лауреат Нагиб Махфуз, подтикнат от фетва, издадена от Омар Абдел Рахман, който по това време бе водещ ислямистки коренен просветител на групировката "Ал Гамаа ал исламия ".

Абдел Рахман издаде фетвата си в американски затвор по време на правосъден развой за присъединяване му в подготовката на бомбен атентат в Ню Йорк. Той сподели, че кръвта на Махвуз би трябвало да бъде пролята поради това, че романът му от 1959 година "Децата на Гебелави " охулва исляма.

Мъжът, задържан за опит за ликвидиране на Махфуз, призна по време на разпитите на египетската полиция, че в никакъв случай не е чел книгите му, само че е работил поради фетвата, издадена от радикалния просветител.

Какво е отношението на религиозните управляващи към фетвите?

Няма ясна граница сред радикалния ислям и прокарвания от някои страни закостенял ислям.

Арабски държавни управления, които са съдружници на Запада, не съумяха да лимитират личните си религиозни управляващи и богослови по този начин, че да дават отбрана на писатели и мислители, които са включени в описите на твърдолинейните мюсюлмани с лица, които би трябвало да бъдат убити.

Например Ал Азхар – най-висшата ислямска институция в Египет, подкрепяна от страната, забрани книгата на Махфуз доста преди да бъде атакуван поради това, че е обидил исляма, представяйки облици на пророка Мохамед.

На осми юни 1992 година демократично настроеният египетски публицист Фараг Фода беше убит от членове на ислямистка формация, откакто Ал Азхар го упрекна в това, че е "враг на исляма " и "вероотстъпник ".

Някои всемирски интелектуалци допуснаха, че общественото наказание от страна на богослови от Ал Азхар е асъдействало за смъртната присъда на Фода.

Според тях ислямистите са възприели въпросните определенията, дадени от Ал Азхар, като позволение да го убият.

Системата на правораздаването в Саудитска Арабия се основава на шериата или ислямския закон и съдиите са духовници от ултраконсервативната уахабитска школа на сунитския ислям. Уахабитската интерпретация на сунитския ислям планува смъртно наказване за религиозни закононарушения като осквернение и вероотстъпничество.

Има купища фетви, издадени от саудитски духовници, които приканват за правосъдни каузи, затвор и смъртно наказване за писатели, блогъри, колумнисти и деятели поради "еретични публикации " и вероотстъпничество.

Подобни фетви, издавани в кралството, провокираха остри реакции и смъртни закани в обществените медии. Някои създатели трябваше да отстранен постовете си, да се извинят обществено и да се разкаят в съда. Други изтърпяха телесни санкции или влязоха пандиза.

На заглавната фотография: писателят Салман Рушди, против който е била издадена фетва през 1989 година, получава първа помощ след покушението против него в американския щат Ню Йорк.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР