Фестивалът за градска култура A to JazZ дава силен старт

...
Фестивалът за градска култура A to JazZ дава силен старт
Коментари Харесай

Джаз легендата Джон Маклафлин открива фестивала A to Jazz през юли в София

Фестивалът за градска просвета A to JazZ дава мощен старт на единадесетото издание на 1 юли 2022 година в Южен парк 2. Първото огромно име от международната музикална сцена е Джон Маклафлин, който идва с бандата си 4th Dimension. 26 години след последния си концерт в България, Джон Маклафин ще открие A to JazZ като част от международното турне на музикалния му план. Списание Rolling Stone подрежда Джон Маклафин измежду 50-те най-велики китаристи на всички времена.

 Самият той е притежател на награди " Грами " и през 2018 година за седми път е избран за " Джаз китарист на годината " от най-голямото списание за джаз в света Down Beat. Маклафин е определян като икона за доста актьори от 70-те и 80-те години, в това число Стив Морс, Ерик Джонсън, Майк Стърн и доста други. Работил е с всички най-хубави интернационалните джаз реализатори, без изключение.

" Много съм благополучен да се върна в България след толкоз доста време и дружно да открием A to JazZ, да видя всичките си прелестни другари, и несъмнено неповторимата българска аудитория ", споделя именитият китарист във връзка идния концерт в София. " Тази година не просто ще имаме следващия мощен джаз лайнъп с впечатляващи реализатори на A to JazZ, само че и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала!

Подготвяме промени и усъвършенствания във фестивалния парк и цяла серия чисто нови прекарвания за деца и възрастни. A to JazZ носи неповторимия дух на джаза, на свободата и от ден на ден се трансформира във фестивал за умна градска просвета и развлечение ", разяснява Петър Димитров, шеф на A to JazZ. 4th Dimension е план на Джон Маклафин, с който той основава група от топ реализатори. Музиката на 4th Dimension съчетава разнообразни музикални въздействия по неповторим метод като интегрира присъщите за джаза спонтанност и импровизация. Освен Джон Маклафин, част от 4th Dimension са и Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М`Бапе (бас), Николас Викаро (барабани).

 Гари Хъзбанд е реализатор с голям брой гении, който с лекост минава от клавишни принадлежности до барабани. Работил е с голям брой международни имена като Гари Мур, Джеф Блек и други Французинът Никола Викаро е добре познато име на интернационалната сцена с влиятелни джаз и поп колаборации от африканската и латино сцена. М`Бапе е един от най-хубавите модерни басисти, който е имал взаимни планове с Рей Чарлс, Салиф Кейта, Джо Завинул и доста други.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР