Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна, след като две

...
Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна, след като две
Коментари Харесай

Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна след двегодишна пауза

Фестивалът Сан Фермин в Памплона се завърна, откакто две години не се състоя поради коронавирусната пандемия, съобщи Асошиейтед прес.

Хиляди хора се стекоха по улиците на испанския град, когато беше изстреляна обичайна ракета, известна като чупинасо. С нея се дава начало на фестивала, прочут с надбягването с бикове по калдъръмените улички и пиршествата.

Дъждът не помрачи атмосферата, а запалянковци, облечени в обичайните бели панталони и риза с червен пояс и забрадка, препълниха площада пред кметството.

Акцентът на фестивала, който продължава девет дни, са надбягванията с бикове, чието начало е в четвъртък.

Хиляди търсачи на мощни чувства се пробват да избягат от шест животни, пуснати по лъкатушен, калдъръмен път към градската сцена за корида. Зрителите гледат от балконите и зад сложени дървени барикади. След прословутото бягане пред биковете заран има кориди следобедите, а фиестите не престават непрекъснато.



Фестивалът Сан Фермин става знаменит, когато Ърнест Хемингуей го разказва в романа " И изгрява слънце " през 1926 година Той беше годишен, преди коронавирусната пандемия да направи невероятно провеждането му през 2020 година и 2021 година, което не се беше случвало от Гражданската война през 30-те години на предишния век.

Населението на Памплона е към 200 000, само че по време на фестивала в града се събират съвсем милион души, изключително през уикенда, в това число доста чужденци.

Кметът на града Енрике Мая сподели пред испанската държавна осведомителна организация ЕФЕ, че тази година е малко обезпокоен. " Имаме чувство, че хората толкоз желаят да си прекарат добре и обстановката може да излезе отвън надзор ", показа той опасенията си.

Градските управляващи приканиха участниците да не не помнят, че броят на заболелите от Ковид-19 още веднъж се усилва и посъветваха да се употребяват защитни маски. Многобройните надбягвания и празненства обаче затруднява използването на тези ограничения.

Обичайно фестивалът Сан Фермин минава без произшествия, като множеството произшествия пораждат по време на надбягванията или са свързани с потреблението на алкохол.

Осем души бяха намушкани по време на фиестата през 2019 година Шестнадесет души са починали при надбягванията с бикове от 1910 година Последният смъртен случай на фестивала Сан Фермин е от 2009 година

Преди началото му в Памплона се събраха десетки десетки бранители на правата на животните, облечени като динозаври и държащи плакати с надписа " Коридата е праисторическа ". Те стачкуват против определяната от тях свирепост към биковете и приканват туристите да не вземат участие в надпреварите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР