Фестивалът Марцианопол - животът в Древния град“ ще се проведе

...
Фестивалът Марцианопол - животът в Древния град“ ще се проведе
Коментари Харесай

Античен фестивал събира гладиатори в Девня 

Фестивалът „ Марцианопол - животът в Древния град “ ще се организира в Девня на 22 юли, събота. За седма поредна година групи за исторически възстановки от България и чужбина ще показват бита, културата и военното дело на народите, населявали земите от района. Входът за фестивала още веднъж ще бъде свободен за всички гости.

От 16:00 часа в съботния ден Амфитеатърът на античния Марцианопол ще стане сцена на зрелищни борби, гладиаторски дуели, демонстрации на конна езда, легионерски строй, антични ритуали, музика и песни, в които ще се включат участници от сдруженията за предпазване на традициите, за исторически реконструкции и за старинни воински изкуства Via Preatoria (София), „ Авитохол “ (Варна), „ Антична Тракия ” (Ямбол), „ СИТАЛК “ (Пловдив), Ludus Traex (София), „ Мадарски конник “ и „ Величие “.

И тази година специфичен посетител на фестивала ще бъде румънската Asociatia Culturala Tomis от град Констанца. Зрителите ще се насладят на гласа на Клавдия Китанова и китарата на Антон Яначков от дуо KsANa, които ще показват най-новите си композиции. Водещ на програмата ще е Димитър Спасов.

Публиката ще може да се запознае и с античните занаяти. На място майстори ще показват и създават облекла и оръжия от античността, съвършено пресъздадени и в най-малките елементи. За първи път в границите на фестивала ще бъдат показани реплики на музикални принадлежности от епохата на античността.

Допълнителна част от заниманията за феновете ще са надпреварата „ Римски лакомник “ и лотарията с награди, обезпечени от спонсорите на античния фестивал.
Вечерта ще приключи с концерт на група „ Хоризонт “ и огнено шоу на клуб „ Дивинитас “.
„ Фестивалът към този момент е неделима част от културната стратегия на града и самоуверено можем да кажем, че той става запазена марка на Девня. Възможността да се докоснем до изключителното минало на античния Марцианопол, която ни дават групите - възстановчици от България и чужбина, е в действителност необикновено прекарване. Горди сме, че сме наследници на един от най-славните градове в Римската империя, който е имал право да сече лични монети и в който са отсядали най-малко двама римски императори, привлечени от лековитите води на девненските извори. Близо две хилядолетия по-късно ние се опитваме да открехнем завесата на предишното и да разкрием най-малко за ден динамичността на античния мегаполис “, разяснява кметът на Девня Свилен Шитов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР