Фермите за насекоми да се изграждат извън подробния устройствен план,

...
Фермите за насекоми да се изграждат извън подробния устройствен план,
Коментари Харесай

Ферми у нас искат да отглеждат насекоми и жаби

Фермите за инсекти да се построяват отвън подробния организационен проект, избран за жилищно строителство. Сградите и оборудванията би трябвало да са с обезопасени отвори (врати, прозорци, клапи, вентилационни системи и др.) с мрежа, решетки или непроницаемо покритие, които подсигуряват отбраната на околната среда, тъй че във всички стадии от живота на насекомите да бъде редуциран до най-малко рискът от освобождението им в околната среда.

Това плануват промени в Наредбата за ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти, качени за публично разискване.

С тях се вкарват условия за развъждане на жаби и инсекти, които досега не са били в нейния обсег. Следва да се означи, че според Закона за ветеринарномедицинската активност, животновъден обект е всяко място, където краткотрайно или непрекъснато се отглеждат или настаняват животни, като се изключи ветеринарни клиники или амбулатории.

В тази връзка, защото към актуалният миг в националното законодателство не са регламентирани условия във връзка с животновъдни обекти за развъждане на жаби и инсекти (скакалци, щурци, домашна муха и черната муха – боец и др.), следва да се създадат съответните промени в наредбата.

Собственикът или ползвателят на животновъден обект за развъждане на инсекти е задължен да поддържа дневник, в който се показват количествата инсекти първоначално и края на индустриалния цикъл за всяка партида, и употребяваните количества субстрат за хранене и неговото естество;

Той би трябвало да подхваща ограничения, които да подсигуряват неналичието на живи инсекти или яйца посредством термична обработка на продуктите и материалите, напускащи обекта, като се изключи характерното придвижване на живи инсекти към други получатели, написа още в наредбата.

Фермери се дерегистрират поради високи осигуровки

От 2017 година в Европа се следи забележителен растеж в промишленото развъждане на инсекти. Индустрията е определяна като „ устойчива “ форма на земеделие, при която инсталациите за развъждане на инсекти имат доста по-малък отпечатък върху околната среда спрямо други системи за развъждане на животни. 71 компании към този момент отглеждат инсекти за храна на хората, а доста други ги употребяват за произвеждане на храна за животни, фармацевтични артикули и хранителни добавки.
 istock istock
Нарастващият интерес от страна на бизнеса към развъждането на жаби пък е повода да се дефинират правила, които да подсигуряват отбрана на животните и потребителите, написа в претекстовете към законопроекта. Трябва да се означи, че жабите са животни по смисъла Регламента по отношение на формалния надзор.

Доколкото е належащо да се обезпечи сходство с разпоредбите, способените органи правят формален надзор на животни и артикули на всички стадии на производството, преработката, разпространяването и потреблението. В тази връзка жабите попадат в обсега на надзор, защото са част от хранителната верига и продукцията, получена от тях би трябвало да бъде безвредна за потребителите, а при развъждането им следва да се обезпечи сходство с условията за хуманно отношение, се показва в плана.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР