Ферми за биопроизводство на гъби шийтаке са последния хит в

...
Ферми за биопроизводство на гъби шийтаке са последния хит в
Коментари Харесай

Биопроизводството на гъби шийтаке става все по-популярно

Ферми за биопроизводство на гъби шийтаке са последния шлагер в земеделието. Все повече производители се ориентират към развъждането на тази супер храна. Това е и метод младежите да намерят прехранване на село, само че към момента не е изяснена точната процедура за държавно подкрепяне посредством дотации на това произвеждане.

Шийтаки, наречена още императорска гъба, е измежду най-силните имуностимуланти и по едно и също време с това свръх богат на хранителни запаси артикул. От 4 години фамилията на Кунка Петкова отглежда гъбата в лицензирана биоферма в карловското село Отец Паисиево. Използват обичайната японска технология, при която шийтаки се култивира върху дъбови трупи. Това подсигурява високото наличие на потребни съставки.

Кунка Петкова, фермер: „ Добивът не е толкоз висок. Шийтаки също се отглежда и на субстрат, както се отглежда печурката, само че тогава тя не е толкоз качествена. Тя няма тези витамини и минерали, като при дъбовото дръвче ”
Всичко при този способ се прави ръчно – с обичайни японски принадлежности мицелът се влага в дъбовите трупи, които се съхраняват при избрана температура и влага и стартират да плододават след година. Затова и продуктът е сензитивно по-скъп. Гъбата обаче е търсена на пазара, изключително в чужбина. Кунка Петкова популяризира своя бизнес-модел измежду доста млади фамилии от цялата страна.
Кунка Петкова, фермер: „ Това е добър и рентабилен бизнес, най-много фамилен. Ние по тази причина го вършим тук в селските региони и се опитваме да върнем младежите на село ”
Сред почитателите е семейство юристи от Благоевград, които са купили земя и търсят финансиране за създаване на фермата.
Елеонора Атанасова, юрист: " За страдание гъбата шийтаки не е доста известна като гъба за финансиране, не е предпочитана – по този начин ми дадоха отговор от Областна дирекция „ Земеделие ”.
Между 40 и 10 000 лева е първичната инвестиция – това е пресметнал Стефан Зубев, който строи своята плантация в пазарджишко. Седем години той е отглеждал гъби в Англия.

Производителите на шийтаки са уверени, че бъдещето е на биологичното земеделие и здравословното хранене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР