Фермерите искат предложението на министъра на земеделието и храните Кирил

...
Фермерите искат предложението на министъра на земеделието и храните Кирил
Коментари Харесай

Фермери искат идеята за агрохранителна верига да влезе в закон

Фермерите желаят предлагането на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев за основаването на агрохранителна верига да влезе в закон или в разпоредба. Това означават те в мнението на Българския фермерски съюз, който е част от най-голямата европейска земеделска организация „ Копа - Коджека ".

„ Редно е концепцията да бъде облечена в някаква законна форма, с цел да знае браншът къде е неговото място в тази верига и по какъв начин ще действа тя ", съобщи Георги Стоянов, ръководител на съюза..

Според него към този момент втори месец единствено се приказва, само че няма действителни дейности. Подкрепяме министър Вътев за предлагането, само че Министерството на земеделието и храните би трябвало да ни събере и да стартира да се готви закон или разпоредба. Освен това да стане ясно тази проведена агрохранителна верига по какъв начин ще действа, какъв ще бъде нейният смисъл и цели, уточни Стоянов.

До момента единствено се знае, че в региона на земеделието ще има смяна, която се показва в развиване не по браншове, а по агрохранителни вериги, по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани. Целта е да бъдат построени агрохранителни вериги от полето до масата от български първични материали и български артикули. По този метод ще се усилва продоволствената сигурност на страната ни.

Важно е всеки, който работи, да познава цялата верига в елементи и да осъзнава личната си роля в нея, сподели Георги Стоянов. Целта би трябвало да бъде производството на по-качествени и повече български храни от родни първични материали, а не от вносни. Министерството би трябвало да подтиква производителите да работят за резултати, като задачата е да ни води пазарът, а не подпомагането със дотации.

Едва 40 % от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас, са създадени в страната. Това стана ясно след Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство.

Много от по-малките производителите у нас са сложени в невъзможност и напущат сектора, защото продукцията им не може да стигне до рафтовете на супермаркетите.

Производителите на плодове и зеленчуци откакто изоставен този бизнес, даже не остават в България и това е най-страшното за развиването на българското земеделие.

Затова министър Кирил Вътев по-скоро би трябвало да предложи решение, с което да бъдат подкрепени стопаните, да бъдат решени проблемите им, да остават в България и да работят тук, разяснява още Георги Стоянов. Малките производители на плодове и зеленчуци би трябвало да имат еднакъв достъп до пазара, за което също би трябвало да бъде основана рамка в закон или разпоредба.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР