Фермери от Източна Европа протестират заради струпването на украинско зърно

...
Фермери от Източна Европа протестират заради струпването на украинско зърно
Коментари Харесай

Струпаното украинско жито в Източна Европа предизвиква недоволство у местните фермери

Фермери от Източна Европа стачкуват поради скупчването на украинско зърно в района, койето съгласно тях заплашва бизнеса им, написа " Блумбърг ".

Полша и други прилежащи източноевропейски страни се съгласиха да оказват помощ на Украйна да изнася украинско зърно за международните пазари, откакто износът на зърно от Украйна беше блокиран предходната година заради съветската инвазия.

Сега част от това зърно продължава да се натрупва в Източна Европа. Излишъкът е основан, както поради неналичието на инфраструктура, по този начин и поради обстоятелството, че местните фермери отлагаха продажбата на миналогодишната си годишна продукция - те взеха решение да задържат зърното си в очакване на по-високи цени заради войната, разяснява организацията.

Вместо това обаче, на фона на световния спад в стопанската система, цените на зърното паднаха и фермерите в Полша, Румъния, Словакия, Унгария и България бяха изправени пред по-ниски приходи. В резултат на това те започнаха да се пробват да се отърват от миналогодишните си ресурси допустимо най-бързо, преди да приберат нова годишна продукция.

Политическите водачи, които в началото поддържаха Украйна по въпроса за износа на зърно, са принудени да трансформират риториката си на фона на недоволството на локалните фермери.

" Трябва да помогнем на Украйна да транспортира и продава зърно в страни отвън Европейски Съюз. Но това не може да стане за сметка на полските фермери и локалните пазари ", написа полският министър председател Матеуш Моравецки в своя " Facebook ".

Ако преди четири месеца той предложи 20 милиона $ за подкрепяне на Украйна да изнася зърно за Африка, сега той приканва Европейската комисия да ограничи размера на украинските доставки за Европейския съюз, тъй като съгласно него това би дестабилизирало локалните пазари.

В същото време, както отбелязва Bloomberg, остатъкът от зърно е локален проблем за няколко страни, до момента в който износът на украински храни е към момента доста по-нисък от търсенето им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР