Фермери блокираха с трактори и бали слама пътя Русе -

...
Фермери блокираха с трактори и бали слама пътя Русе -
Коментари Харесай

Фермерите пак блокираха пътища. Тръгнаха към София и този път протестът няма да е мирен

Фермери блокираха с трактори и бали плява пътя Русе - Велико Търново край село Поликраище, разпиляха плодове при Кюстендил-Гюешево, задръстиха с тежка техника пътен възел " Даскалово "
Втора седмица пътни блокади на протестиращите фермери и земеделци, макар постигнатото през вчерашния ден съглашение с кабинета " Денков ". 26 аграрни организации, които не договарят с държавното управление, оповестиха на конференция, че на следващия ден, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, с цел да желаят оставката на земеделския министър Кирил Вътев. По думите на един от животновъдите  " този път митингът няма да бъде кротичък " и в случай че на следващия ден те не бъдат чути, вдругиден митингът продължава на 25 пътни възела в страната.

Тези организации декларират, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души - по този начин дават отговор на подозренията в легитимността на протестиращите. Показаха пред публицисти редица писма до земеделския министър още от предходната година, като настояват, че нямат отговор на нито едно от тези писма в мотив на тезата, че не са желали разговор с властта, съобщи БНР.

Да се удвои помощта за секторите " мляко ", " плодове " и " зеленчуци ", да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат налозите върху дотациите, да се промени проект, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците - това са някои от настояванията на протестиращите. Най-основното измежду тях е оставката на земеделския министър.

В конференцията се включиха и водачи на организации, които по думите им членували в договарящите с държавното управление и обниха  Българска земеделска камара в недемократичност и отстояване на частни ползи.

Те молиха към премиера да не подписва меморандума с Българската земеделска камера (БАК).
Пътните блокади през днешния ден
С тежка техника и бали плява аграрни производители затвориха основния път Русе - Велико Търново край село Поликраище през днешния ден. Протестиращите изляха цистерни с мляко. Пътят беше затворен в 10:00 часа и съгласно уредниците на митинга ще остане блокиран до 14:00 часа.

Животновъдите изляха 16 тона прясно мляко от цистерна. На място се образува километрична колона. Движението край Поликраище се реализира по обходни направления.

Протестиращите са от всички сектори и не престават да желаят оставката на земеделския министър. По думите им меморандумът, който следва да се подпише през днешния ден следобед от Министерство на здравеопазването и БАК, не е предпазен българския интерес, не е решен казуса с украинския импорт, няма ограничения против вноса на зеленчуци и плодове от Турция и Македония, липсват оферти за възстановяване на изискванията по зелената договорка и други

" Земеделието е бранш, напълно подвластен от природата и климата, а в същото време страната ни слага условия, които са безумни ", уточни Марин Богомилов, ръководител на Земеделската кооперация " Росица " в село Поликраище. Ние сме под непрекъснато наблюдаване и под непрекъснат стрес дали не сме сбъркали при попълването на документите, а в последна сметка не знаем, при изискване че изпълняваме всички европейски условия, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, в случай че не свършим даденото софтуерно мероприятие в избран миг, в идващия ще бъде късно. Европейските наставления са едно, климатът и изискванията на полето - друго, добави той.

Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с условия, които утежняват и без друго тежката работа на полето, сподели Богомилов. Той уточни, че през 2023 година стопаните са работили на загуба поради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията поради нарастването на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.



Недоволните земеделци блокираха и пътя Кюстендил-Гюешево с трийсетина трактори, тежка техника и разпилени плодове по пътя.

" Тези договаряния ги прави едно общество, което съставлява не повече от 5,7% от българския земеделец, крупните производители, които държат 96% от нашия бранш ", уточни зеленчукопроизводител в Кюстендил Антон Тодоров пред Българска национална телевизия.
 Блокадата при Кюстендил
Блокадата при Кюстендил
Снимка: Българска национална телевизия
" Разделение се пробват да вкарват в сектора по-големите играчи в този бизнес. Ние не сме предприемачи, ние сме служащи ", сподели зърнопроизодителят Росен Йосифов.

" Приказките, че нашите претенции не са политически, тъкмо такива са, тъй като желаеме смяна в цялостната политика в бранш земеделие и да се насочи повече внимание към елементарния производител ", означи и Павел Иванов, зърнопроизводител от района.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
За следващ ден аграрни производители от Перник и Радомир излязоха на митинг. Малко преди обяд заедно с машините си те дойдоха на пътен възел " Даскалово ", където направиха няколко обиколки на оборудването. Движението в региона бе контролирано от полиция.
 Протестът при пътен възел
Протестът при пътен възел " Даскалово "
Снимка: Българска телеграфна агенция
По-рано през днешния ден по-рано Цанко Цанков - член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, разгласи, че митингът през днешния ден продължава в над 50 горещи точки в страната. " Ние не знаем какво съглашение ще се подписва през днешния ден с част от земеделските организации, научаваме за това от новините ", сподели той.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на предходната седмица, по тази причина митингите им не престават. Той уточни, че в камарата членуват 80 % от производителите на мляко, 40 % от производителите на зърно, 100 % от производителите на ориз и на рози, 90 на 100 от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Той бе безапелационен, че митингите ще продължат тъй като няма по изискванията на зелената договорка, не са разпределени съразмерно парите за обработваемите площи, които са сред 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от главните претенции на протестиращите.

" Противопоставят се браншовете и тези дейности се правят с присъединяване на министъра на земеделието, като се гонят представители на разнообразни организации от работните групи ", съобщи Цанев. Той уточни, че дори да се подпише съглашение през днешния ден, то ще бъде сред трима-четирима души, без представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни. " Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при изискване, че те съществуват от близо 20 години ", сподели той
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР