Фермер беше убит в Газа близо до границата с Израел,

...
Фермер беше убит в Газа близо до границата с Израел,
Коментари Харесай

Израелски танк застреля фермер в Газа часове преди многохилядни протести

Фермер беше погубен в Газа покрай границата с Израел, оповестиха палестинските гранични управляващи там, представени от " Ройтерс " и Би Би Си. Случилото се може да увеличи напрежението в навечерието на Големия поход на завръщането - многохилядни палестински демонстрации, които би трябвало да стартират през днешния ден и да продължат седмици.

Израелската войска удостовери случая с обяснението, че през нощта двама души се доближили до оградата (на границата) и почнали " да се държат съмнително ", по тази причина танкът стрелял по тях. Говорител на въоръжените сили заяви, че е граничните сили са стреляли и против други двама мъже, доближили оградата, в различен сектор на границата, само че не даде детайлности, оповестява " Ройтерс ". Израел не разрешава доближаване на палестинци до оградата, като цитира съображения за сигурност.

Според палестински представители починалият е 27-годишният Омар Самур, а различен, неидентифициран мъж е потърпевш. Свидетели в региона, представени от Би Би Си, споделят, че двамата попаднали под обстрел от танк, до момента в който събирали магданоз близо до границата.

Според " Хамас ", организацията, която към момента господства в Газа, Израел се е опитал да " сплаши " палестинците посредством убийството и по този начин да ги откаже да вземат участие в шествието. " Хамас " прикани десетки хиляди да се включат в демонстрациите.

Израелското външно министерство към този момент е определяло идни митинг като опит да бъде " провокирана борба с Израел " и е предупреждавало, че " отговорността за конфликтите е единствено на " Хамас " и други палестински организации, които вземат участие. "

По-рано тази седмица Израел изпрати стотина снайперисти по границата като част от ограниченията за сигурност.

 Палестинци, които се готвят да стачкуват, опънаха палатки в региона, където ще стартира шествието.
© Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Палестинци, които се готвят да стачкуват, опънаха палатки в региона, където ще стартира шествието.

Протестите, които се чака да продължат шест седмици - до 15 май, - са в памет на убийството на шестима протестиращи от израелските сили за сигурност поради конфискувана от палестинци земя през 1976 година На 15 май пък палестинците означават " Накба " ( " злополуката " ) - събитията от 1948 година, когато се основава Израел, а стотици хиляди палестинци са принудени да изоставен домовете си.

Основното искане е палестинските бежанци, напуснали земите си в Израел, да могат да се върнат там. Някои от стачкуващите може да останат с дни или седмици на митинга и на пет места по границата има скупчване на палатки.

Според Би Би Си митингът тази година може да бъде подкрепят от обстоятелството, че новото посолство на Съединените щати в Ерусалим би трябвало също да се открие през май.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3271)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР