Феновете на фентъзи жанра, приказките и магичния свят на илюстрациите

...
Феновете на фентъзи жанра, приказките и магичния свят на илюстрациите
Коментари Харесай

Фентъзи, приказки и илюстрации завладяват Варна в поредица дискусии и изложба

Феновете на фентъзи жанра, приказките и магичния свят на илюстрациите във Варна имат шанса през днешния ден, 30 септември, от 18 ч. да прегледат в наличието на част от създателите сборна галерия, представяща някои от знаковите имена на младата българската илюстрация. Изложбата и съпътстващите полемики в двудневното събитие с продължение се организират в пространството на Аморфа Академия за основатели на културен живот до Адвокатската градинка с вход свободен. В програмата с полемики и срещи с създателите се включват и две варненски учебно заведение – Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства " Константин Преславски “ и Международният френски колеж " Шарл Перо “.

В сърцето на морския град публиката и запалените почитатели ще се гмурнат в океана на фантастичния род и неговите рисувани светове с изложбата с илюстрации " Да спасиш Лиско “ – подвигът на облиците в приказките и фентъзито (30 септември – 14 октомври). Представени са знакови изявления на илюстраторките Мира Мирославова, образен актьор от екипа на няколко издателства и одобрена интернационална организация за поясняване на детски книги, Петя Димитрове – Leupep, илюстратор и дизайнер с интернационална процедура, и Моника Янева, илюстратор и графичен дизайнер, известна с някои от най-разпознаваемите рекламни визии на огромни събития и марки във Варна, и креативен хазаин в изложбата.

Изложбата е въодушевена от българската литературна класика и илюстраторска традиция – поредицата детски книги на Борис Априлов, отдадена на героя Лиско, обичана на генерации дребни и огромни. Като показва и най-новите издания на Лиско, наред с други книги и планове на илюстраторите, сборната галерия маркира някои от новите хоризонти в българската илюстрация в пресечната точка сред двата жанра, обичани на най-вече младежи – приказка и фентъзи.

На 1 октомври от 16 ч. всички почитатели и пишещи ще обменят опит и ентусиазъм в специфична " Фентъзи среща: Как се основават светове? “, навън в Адвокатската градинка във Варна, с младата фентъзи писателка Цветина Цолова, създател на " Да спасиш Сън “ и " Нулева година “, и илюстраторът Моника Янева. Модератор на срещата е младият публицист Кристиян Недялков, създател на фентъзи романа " Хрониките на селянина “.

Европейска нощ на учените 2022 също е част от амбициозната стратегия на младите уредници, които откриват връзка сред премеждията на животните, основни герои в приказките, и идеята за опознаване и запазване на животинските типове. В програмата на откриването на изложбата на 30 септември, посетителите ще гледат " Те отлитат “ – документален филм с реж. Симеон Цончев. Начален час 20 ч. на прожекцията навън при Адвокатската градинка.

Фентъзито дава цялостна независимост на въображението и уголемява хоризонтите на познатото. Жанрът е изключително значим за младежите и неслучайно е толкоз известен измежду тях. Той им разрешава да се показват и да откриват нови смисли във към този момент познати детайли на света. Събитието " Фентъзи, илюстрация, приказка “ е ориентирано точно към младите и към прохождащите създатели в жанра, само че чака интерес и от доста правилни почитатели от всички генерации.

" Фентъзи, илюстрация, приказка – галерия и полемики “ е финалното културно събитие на арт-кадетите от модул " Литература " на " Аморфа Академия за основатели на културен живот “ към Младежка фондация " Аморфа “. Екипът на модула включва Кристиян Недялков, Анна-Мария Попова, Севен Емин, Никол Гатева, Вилияна Василева с ментори Биляна Тодорова, публицист и сценарист, и Преслава Виденова, публицист. Лектори на модула са Иван Димитров, публицист и публицист, Теа Денолюбова, публицист и културен управител, създател на АртАкция. Експерти – Самуил Петков, рекламен шеф, Кирил Хаджиев – TINO, музикант.

Партньори на събитието са Регионална библиотека " Пенчо Славейков “ – Варна, издателствата " Ракета “, " Ясна книга “, " Колибри “, " Мармот “, книжарница " Пи Букс “ – Варна, Фондация " Детски книги “ и Национална премия " Бисерче вълшебно “, продуцентско кино студио " Моно Колектив “, АртАкция (медиен партньор). Събитието се включва към Европейска нощ на учените 2022. 

ОСНОВНА ПРОГРАМА

30 септември – 14 октомври | вход свободен

Варна | Адвокатската градинка + Аморфа Академия

ул. " Драган Цанков “ №10 + ул. " Шейново “ №24 

30 септември, петък

18:00 – 22:00 ч. ОТКРИВАНЕ на Изложба илюстрации " Да спасиш Лиско “ – подвигът на облиците в приказките и фентъзито с присъединяване на илюстраторите Мира Мирославова, Петя Димитрова – Leupep и Моника Янева. Продължителност на изложбата: 30 септември – 14 октомври.

20:00 – 21:00 Прожекция на кино лентата " Те отлитат “, документален филм с реж. Симеон Цончев, продуцентско студио " Моно Колектив “, 2013 година Прожекцията е част от Европейска нощ на учените 2022.

1 октомври, събота

16:00 – 18:00 ч. " Фентъзи среща: по какъв начин се основават светове “ с писателката Цветина Цолова и илюстраторката Моника Янева.

Линк към главното събитие: https://fb.me/e/3aIJIqnrG
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР