Феновете на Ботев дадоха пресконференция относно строителството на стадион Христо

...
Феновете на Ботев дадоха пресконференция относно строителството на стадион Христо
Коментари Харесай

Феновете на Ботев за “Колежа“: Общината промени проекта и ще отворят само два сектора, строителството е изключително некачествено

Феновете на Ботев дадоха конференция по отношение на строителството на стадион " Христо Ботев ". Те обявиха, че строителството на стадиона е извънредно некачествено и даже рисково за феновете. Феновете обявиха изрично, че желаят стадионът да бъде напълно с козирка, а парите за нея да бъдат от последните отпуснати средства за стадиона. Феновете ще изискат от Общината да бъде длъжен строителят да оправи всички некачествени неща, които са по стадиона. 
Прочетете още
На брифинга участваха Бойчо Попов, Борис Гиздаков, Живко Стамболиев, Михаил Манолов, Даниел Аргилашки.

Преди брифинга от 11:00ч. се организира и среща сред почитателите за въпроси по отношение на строителството на стадиона. След нея почитателите дефинираха и четири цели, които желаят да бъдат изпълнени от възложителя Община Пловдив и строителя ПИМК. 

Изминаха 10 години откогато не сме играли на " Колежа ", а слушаме единствено неистини. 

Обмисляме митинг, тъй като това, което се прави не е съществено.

Цел номер 1 с отпуснатите досега 37 млн. лв. да има стадион напълно затрупан с козирка и да бъде лицензиран по настояването на БФС. Не разполагаме с количество стойностните сметки, които Общината крие от нас. Въпреки обещанията, че ще ни бъдат количествени стойностните сметки тези документа и до през днешния ден не са показани и се крият до нас. Днес строител и възложител желаят да внушат, че парите са незадоволителни. Отпуснатите 12 млн. желаеме да отидат напълно за завършването на козирката. Минаха години и месеци от разнообразни обещания. 

Втората цел, която изградихме на срещата през днешния ден е качествено осъществяване на възложителя по строително монтажните работи. Липсва всевъзможен контрол. Оставяме с усещане, че строителят също не е наясно какво тъкмо прави. Искаме от Общината да задължи строителя да оправи некачествените работи по игрища и да ги направи безвредни за почитателите. Сбъркана е тухлената превръзка, съвсем няма разтвор, разхвърляни са като суха зидария, това нещо е неприемливо. В куфража се поставят даже кенчета от бира. Има риск за цялата структура. Всичко това, което видяхте на некачествено осъществяване е платено

Трета цел е да има бистрота от страна на Общината за стадиона. В последните години имахме доста срещи, а на тези срещи бяхме лъгани. От нас се укриваха документи, от които ще станат ясни какъв брой са изхарчените пари за стадиона досега. Настояваме строител и възложител да показа график по какъв начин ще бъде приключен стадионът. Пуснали сме две изказване по закона за достъп до информация. Най-важната за нас подробните количествено стойностни сметки не са ни предоставени и до през днешния ден. Казват два пъти, че имаме цялостен достъп да ги прегледаме и в случай че не ви хареса отивайте в Административния съд. Тази информация е извънредно значима за какво, откакто са гласувани 12 млн. лв. за козирката парите не стигат. Парите за стомана даже понижиха. Според нас тези пари не са отишли за това, за което е теглен заемът.

Четвъртата цел е Община Пловдив да обезпечи финансирането на стадиона. До момента са усвоени единствено 37 млн. от парите са обезпечени досега. На този стадий няма по какъв начин " Колежа " да получи категория 4 от УЕФА. Искаме от Общината да обезпечи средствата за завършването на стадиона. Недопустимо е стадионът да не бъде приключен. Той е извънредно значим за Пловдив и освен за Ботев, тъй като на него може да се организират доста разнообразни мероприятия. 
Община Пловдив ни даде единствено част от документите, които поискахме от тях. Актувани са 900 000 лева за монтаж на седалки. Надактувана е 229 тона армировка В500 на Сектор А на обща стойност 493 038 без Данък добавена стойност. Актувана е железна структура за козирка и фасада на Сектор А, общо 466 тона на обща стойност 1 429 696 лева без Данък добавена стойност. Всичко се прави на парче - ден за ден. Това ненапълно е и сбърканата тактика на Общината за строителството на стадиона. На първия стадий да има лиценз за вътрешното състезание, а втория стадий за евротурнирите. Общината мисля по кое време какви пари ще изхарчат. Те нямат никаква съответна последна цел. По позволение на градеж без значение какво се случва по план документът е Сектор А и посетители. Актуалното позволение за градеж е първият стадий да включва Сектор А западния и Сектор В източния. Поръчани са седалки за целия стадион. Ние желаеме и покривната структура да е на четвъртите. Това обаче значи, че даже и всичко да е готово могат да отворят единствено Сектор А и Сектор В. Това е специфичен градеж и те не се вършат от доста години в България. Интересите на вложителя се пазят от инвеститорски надзор, а Общината не употребява такива. Единственото лице, което се занимава със градежа е зам.-кмета Райчев, само че той и да желае не може да управлява строителството, тъй като не схваща и е политическо лице. Покривът не е каприз на почитателите, тъй като това е най-естествения свършек на стадиона. Има пукнатини и в структурата. Изпълнението на повсеместен покрив в някаква степен ще отбрани тази структура, макар че би трябвало още от в този момент да се вземат нужните ограничения. Пловдив не заслужава да има втори монумент като стадион " Пловдив " на нелепостта и безотговорността на общинарите. Това е повода да създадем днешната конференция, тъй като скоро кино лентата завършва. Ако в този момент не се вземат ограничения и да се въведен в ред във всичко ние отиваме към монумент на нелепостта като стадион " Пловдив ".  Надявам се господин Филипов да оправи некачественото строителството, само че за жалост това не е единственият проблем, както споменахме. Прокуратурата има право да се самосезира за тези нередности. Незнаем какъв е срокът за завършването на стадиона, само че той може постоянно да се трансформира.         
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР