Феноменът, свързан с паяци, които летят, падат от небето или

...
Феноменът, свързан с паяци, които летят, падат от небето или
Коментари Харесай

Паяци използват статично електричество, за да летят

Феноменът, обвързван с паяци, които летят, падат от небето или се реят като балони с парещ въздух на разстояние стотици километри, откри ново пояснение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Причината е в статичното електричество във въздуха, което наподобява захваща една с друга копринените влакна на паяците, заяви Агенция Франс Прес, цитирайки резултати от ново изследване.  

Пътувания на паяци по въздуха са следени от дълго време - Чарлз Дарвин ги разказва в дневника си през XX век.

Една от изследваните хипотези бе, че паяците изтъкават доста фини влакна, които ветрове отнасят на огромни дистанции и на височина няколко километра. Това бе разказано от учения Мунсун Чо в списанието PLoS Biology.

Другата догадка бе обвързвана със статичното електричество в атмосферата, което изправя косата ти, откакто си потъркал топка във безредици си пуловер. Дали нишките на паяците не са подложени на същия резултат?

Това се пробвали да открият учени от университета в Бристол, Англия. В кутия те основали друга от заобикалящия въздух атмосфера без електрично поле. След това основали свое електрично поле, което можели да включат и изключат. Във вътрешността му сложили паяче Erigone с размери няколко милиметра. „ Тези паячета са като астронавти и летят даже в преклонна възраст “, съобщи ръководителката на проучването Ерика Морли.

След това учените следили това, което други преди тях са установили - паячето се изправя върху крачетата си, повдига коремчето си и изтъкава влакна, преди за парченце от секундата да отлети като че ли е отнесено от бързо движещ се балон с парещ въздух. Когато електричното поле е изключено, паячето пада на земята.

Учените заключили, че електричните сили са задоволителни, с цел да накарат паяци да летят. Авторите на проучването обаче считат, че за задачата паяците се възползват по едно и също време от вятъра и статичното електричество. 

Резултатите от проучването са оповестени в списание Current Biology.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР