Феноменът "масова истерия" е добре документиран, но все още не

...
Феноменът "масова истерия" е добре документиран, но все още не
Коментари Харесай

Масовата истерия - мистериозната, смешната и опасната

Феноменът "масова нервност " е добре документиран, само че към момента не е добре свестен. Генерално се възприема като случаи, когато доста хора имат вяра във подправени условия и даже заболявания. Психолозите са изследвали подробно доста случаи на епидемии от нервност, само че към този момент има единствено догатки за това какво съставлява мистериозното положение.

Държим да отбележим, че терминът „ нервност “ прозилиза от неправилния мит за същността на явлението. Коренът на термина идва от гръцката дума за матка. Древногръцките лекари вярвали, че нервността визира единствено дами и е породена от разнообразни проблеми с утробата, което към този момент знаем, че е неправилна визия, защото феноменът визира хората без значение от пола им.

Тийн нервност

Младите хора постоянно попадат в центъра на всеобщите нервности на разнообразни болести. През май 2006 година стотици португалски младежи получават странни признаци. Ситуацията станала толкоз сериозна, че няколко учебни заведения затварят, защото чакат, че ще се появи зараза.

Окзва се, че младежите, които в началото са показали признаците, са гледали сапунена опера по малкия екран, където един от героите минава през същите признаци. Експертите стигнали до заключението, че младежите, които първо са съобщили за болестта си, са „ откраднали “ признаците от измисления воин и по-късно са повлияли на други младежи да повярват, че имат същото заболяване.

Смехопандемия

През януари 1962 година в девическо учлище в Танзания хипотетичен епизод на всеобща нервност обърква учебните чиновници и медицински специалисти. По време на урок три девойки стартират да се смеят без забележима причина. Учителите се пробват да спрат грубото спиране на занятията със закани за наказване, само че девойките не престават да се смеят. Няколко часа по-късно съвсем 100 възпитаници в учебното заведение са "заразени " от смеха и странното държание доближава и околните села. Родителите, несъмнено, изпадат в суматоха и стопират да пускат дъщерите си на учебно заведение, до момента в който обстановката отшуми. Някои специалисти допускат, че избрани физически и душевен промени в пубертета могат да провокират всеобща нервност измежду младежите.

The Mysterious Tanganyika Laughter Epidemic - Brent Swancer
— Mysterious Universe (@mysteriousuniv)

На лов за вещици

Прословутият лов на вещици в Салем е доста подобаващ образец за нервност от набожен вид. Някои откриватели считат, че две дребни девойки в началото са вярвали, че възрастните им съседи са сключили контракт с дявола и са ги измъчвали. Скоро няколко други девойки стартират да имат вяра в същото, което прави „ признаците “ им от ден на ден и все по-жестоки. За страдание, нервността не остава единствено сред девойките и доста почтени биват наказани и екзекутирани за "вещерство ". Отнема много време значително нещастни изтезания, с цел да разгласят признаците за психически, а не за демонични.Т

Танцуващата чума

Може би най-скандалният случай на всеобща нервност се случва в Страсбург, Франция, през лятото на 1518 година Разпространяването на "чумата " стартира с една жена, която танцува по улиците без забележима причина и не разрешава на никой да я спре. Не лишава доста преме към нея се причислят доста от съседите ѝ. До месец почти 400 селяни са замаяни от феноменът, който става прочут с името „ Танцуващата чума “. Някои танцьори не страдат от неприятни последствия, само че други не устоят и умират от безсилие. Странното държания отшумява толкоз мистериозно, колкото и се заражда.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР