Федералното правителство на Етиопия обяви днес извънредно положение след няколко

...
Федералното правителство на Етиопия обяви днес извънредно положение след няколко
Коментари Харесай

Eтиопия обяви извънредно положение заради бунт на местна милиция

Федералното държавно управление на Етиопия разгласи през днешния ден изключително състояние след няколко дни на конфликти сред армията и локална милиция в щата Амхара, съобщи Ройтерс, представена ог Българска телеграфна агенция.

Боевете, които избухнаха по-рано тази седмица във втория по величина етиопски район сред милицията " Фано " и етиопските въоръжени сили, бързо се трансфораха в тежка рецесия за сигурността на страната.

Вчера държавното управление на щата Амхара изиска спомагателна помощ от федералните управляващи за възобновяване на реда.

В изказването на канцеларията на етиопския министър председател Абий Ахмед, с което се афишира изключителното състояние, не е конкретизирано дали мярката ще е в действие единствено за този район или за цялата страна.

" Беше счетено за належащо да се разгласи изключително състояние, защото стана мъчно да се управляват възмутителните дейности единствено благодарение на нормалната правова система ", се показва в текста.

Обявяването на изключително състояние дава на държавното управление пълномощия да не разрешава публичните събирания, да прави арести без съответните заповеди и да постанова полицейски час.

Милицията " Фано " в Амхара беше основен съдружник на етиопската войска по време на траялата две години революция против сили от прилежащия щат Тигре, която приключи през ноември. Техните връзки обаче се утежниха поради неотдавнашните опити на федералните управляващи да отслабят локалните паравоенни групировки, отбелязва Ройтерс.

Двама поданици на втория по величина град в щата Амхара, Гондар, обявиха през днешния ден, че през вчерашния ден е имало яростни боеве покрай локалното висше образователно заведение.

" Първоначално армията откри надзор върху университета, само че беше изтласкана от " Фано ". Те се пробваха да напреднат към центъра на града, само че безрезултатно ", описа един от локалните поданици.

Другият, който е чиновник в локалната администрация, съобщи, че армията се е изтеглила от университета, само че не посочи за какво.

И двамата желаеха да останат анонимни от съображения за сигурност.

Член на " Фано ", който също изиска да остане неизвестен, сподели, че милицията се пробва да обкръжи столицата на щата Амхара, Бахир Дар. Милицията е завзела Мерави - град, който се намира на 30 километра от Бахир Дар, добави той.

Ройтерс не може да удостовери тази информация от самостоятелни източници.

Интернет връзките в щата Амхара са прекратени, споделиха локални поданици.

Държавната самолетна компания на Етиопия анулира полетите до три от общо четирите летища, до които лети в щата Амхара, заяви неин представител.

Вчера въздушният транспортьор заяви, че е спрял полетите до два огромни града в щата Амхара - Гондар и Лалибела, без да уточни аргументи, отбелязва Франс прес.

Във втория от тези градове, прочут със своите скални църкви, включени в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО, няколко източника споделиха, че бойци на милицията " Фано " са завладяли летището.

Според локален гражданин през вчерашния ден в покрайнините на Лалибела е имало боеве сред " Фано " и държавните сили.

Посолствата на няколко западни страни, в това число Англия и Испания, предложиха през последните дни на техните жители да не пътуват в района поради " насилието " и " неустойчивостта ", които царят там.

Бурни митинги избухнаха в целия щат Амхара през април, когато министър председателят Абий Ахмед разпореди силите за сигурност в 11-те щата на Етиопия да се интегрират в полицията и националната войска.

Според протестиращите заповедта е имала за цел да бъде отслабена Амхара и този втори по брой на популацията щат в страната да стане уязвим за офанзиви от прилежащи райони. Федералното държавно управление отхвърли това и сподели, че задачата е била да се реализира националното единение, показва Ройтерс.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР