Федералният съдия нарежда на адвокатите на Southwest Airlines да посещават „обучение за религиозна свобода“ от консервативна група

...
Федерален съдия в Тексас в понеделник нареди на трима адвокати
Коментари Харесай

Федерален съдия в Тексас в понеделник нареди на трима адвокати на Southwest Airlines да присъстват на „обучение за свобода на религията“ от консервативна правна адвокатска група като наказание за предполагаемо нарушаване на решението му по дело за религиозна дискриминация, заведено срещу компанията от уволнена стюардеса.

Заповедта за санкции, издадена от окръжния съдия Брантли Стар, назначен от бившия президент Доналд Тръмп, е необичайно искане, като се има предвид, че групата, Алиансът за защита на свободата, има дълга история на представляване на религиозни привърженици във важни дела, целящи да подкрепят религиозните защита и отмяна на ЛГБТК и репродуктивните права в цялата страна.

Миналата година жури установи, че работниците от Югозападния и Транспортния синдикати са дискриминирали Шарлийн Картър, когато са уволнили стюардесата, след като тя „изрази убежденията си в полза на живота пред своя синдикален президент“.

След присъдата Стар нареди на Southwest да възстанови Картър и да предприеме няколко други коригиращи действия, включително изискване както от авиокомпанията, така и от синдиката да „информират стюардесите на Southwest, че съгласно дял VII не могат да дискриминират стюардесите на Southwest заради техните религиозни практики и вярвания, включително – но не само – тези, изразени в социалните медии и тези, отнасящи се до абортите.“

Но в съобщенията, изпратени от трима адвокати на Southwest до служителите на компанията, съгласно заповедта за санкции, издадена от Starr, авиокомпанията вместо това каза, че „Southwest не дискриминира нашите служители заради техните религиозни практики и вярвания“.

Съдията каза, че Саутуест също е изпратил бележка до стюардесите, в която компанията „разкритикува Картър“, като се противопоставя на поведението, заради което е била уволнена.

Бивши САЩ Служител на пощенската служба Джералд Гроф в Куоривил, Пенсилвания, на 8 март. Бившият служител на пощенската служба на САЩ Джералд Гроф в Куоривил, Пенсилвания, на 8 март. Джъстин Т. Гелърсън/Ню Йорк Таймс/Redux

„Трудно е да се види как Southwest би могъл да наруши повече изискването за уведомяване. Вземете тези модифицирани исторически и филмови анекдоти. След като Бог каза на Адам, „Не трябва да ядеш от дървото [в средата на градината]“, представете си Адам да казва на Бог: „Не ям от дървото в средата на градината“ – докато ябълка ядро лежи в краката му. Или когато Гандалф изревава „Няма да минеш“, разсъждава Балрогът „Аз не мина“, докато минава покрай Гандалф по моста на Казад-дум“, пише Стар.

„Съдът заключава, че обучението по религиозна свобода за трима адвокати в Southwest, които Съдът намира за отговорни (Кери Форбс, Кевин Минчи и Крис Мабери), е най-малко ограничителното средство за постигане на съответствие с разпореждането на Съда“, каза съдията. „Алиансът за защита на свободата („ADF“) е провеждал такова обучение в миналото и Съдът счита това за подходящо тук.“

Заповедта за санкции беше представена по-рано във вторник в бюлетина на Law Dork, чийто автор е Крис Гайднър.

Southwest и Transport Union Workers обжалваха решението на съдията от декември и авиокомпанията каза в кратко изявление пред CNN, че планира да обжалва заповедта за санкции на Starr.

ADF има дълга история на застъпничество за консервативни каузи в съдилищата в цялата страна, включително Върховния съд на САЩ, където неговите адвокати успешно представляваха ищеца в голямо дело за свобода на словото този мандат, в което консервативното мнозинство отмени някои ключови защити на LGBTQ.

Адвокатите на групата също така представляват оспорващите ключово хапче за медикаментозен аборт в нашумяло дело, което също може скоро да стигне до Върховния съд.

В попълванията, подадени преди заповедта в понеделник, адвокатите на Southwest призоваха съдията да не нарежда обученията, заявявайки, че „поръчването на обучение за религиозна свобода би било неподходящо средство за защита срещу предполагаемото гражданско презрение“.

„Въпреки че Southwest твърди, че известието по имейл все още е в съответствие с решението, Southwest вече предложи да изчисти това предполагаемо неуважение, като предостави коригиращо известие, заменящо езика „не дискриминира“ с „може да не дискриминира“, пишат те. „Казано по друг начин, няма поведение за поправяне на обучение за религиозна свобода.“

Стар каза в заповедта си, че „това не е първият път, когато организация се нуждае от обучение за религиозна свобода, след като се опита да потисне словото“ и добави, че ADF е сред другите „уважавани организации с нестопанска цел, които са посветени на запазването на свободата на словото и религиозна свобода.”

„И някои от тези организации похвално предоставят безплатно обучение за онези, които са се борили да зачитат религиозните свободи по начина, изискван от федералния закон“, пише той.

Групата каза в изявление до CNN, че е „доволна, че съдията и журито защитиха религиозната реч на служителя в този случай“.

„Всяка компания трябва да уважава религиозната свобода и различните гледни точки на работното място“, каза Джим Кембъл, главен юрисконсулт на групата. „Щастливи сме да помогнем на Southwest да постигне тази цел, като предостави обучение по дял VII и други приложими закони, забраняващи религиозната дискриминация.“

Заповедта на Starr гласи, че обучението трябва да продължи най-малко осем часа и че трябва да бъде завършено до 28 август. Авиокомпанията трябва също така „да транспортира представител на ADF до Далас и да носи отговорност за всяка храна, настаняване или други пътни разходи за представителя на ADF.“

Пит Мънтеан от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР