Трябва ли да инвестирате в злато преди ново повишаване на лихвения процент от Фед? Ето какво казват финансовите експерти

...
Федералният резерв ще се събере този месец и ще продължи
Коментари Харесай

Федералният резерв ще се събере този месец и ще продължи борбата си за укротяване на инфлацията, която се повиши леко през юли и сега е малко над 3%. Въпреки че това може да означава ново увеличение на лихвения процент на федералните фондове, няма да знаем със сигурност след няколко седмици.

Дотогава може да е подходящо време да оцените финансите си — и по-специално инвестициите си .

Във времена като тези, с висока инфлация и цялостна икономическа несигурност, много инвеститори купуват злато като начин да защитят богатството. Трябва ли да помислите и за инвестиции в злато? Ето какво казаха експертите.

Научете повече за инвестирането в злато сега с безплатен информационен комплект.

Случаят за инвестиране в злато

Инвеститорите обикновено гледат към златото, когато нещата станат трудни. Както Питър С. Ърл, икономист от Американския институт за икономически изследвания, обяснява: „Златото е популярно по време на периоди на несигурност или икономическа уязвимост, така че не е изненадващо, че то е особено популярно от началото на пандемията от COVID през 2020 г."

Ърл е прав. Както през 2021 г., така и през 2022 г. бяха регистрирани рекордни покупки на злато, според Световния съвет по златото. И базирани в САЩ инвеститори са купили огромни 113 тона само миналата година. Това вероятно се дължи на високата инфлация, която достигна връх от над 9% миналия юни.

„Златото през цялата история е било опора срещу паричното обезценяване“, казва Ърл. „Последните две години на инфлация с 40-годишни върхове напомниха на инвеститорите за това.“

Любопитни ли сте за инвестирането в злато? Проучете как може да ви бъде от полза инвестирането в злато.

Трябва ли да инвестирате в злато преди ново повишаване на лихвения процент от Фед?

Дали трябва да инвестирате в злато или не зависи от вашите цели. Ако търсите висока възвръщаемост, това вероятно не е най-добрият път напред.

„Акциите могат да изплащат дивиденти и да представляват иск върху бъдещите печалби и нетните активи на компанията“, казва Дан Толомай, главен инвестиционен директор служител в Trust Company of the South. „Облигациите връщат главницата на инвеститора на падежа и обикновено изплащат периодични лихвени плащания. Златото, обратно, не генерира паричен поток.“

Все пак това не е непременно лошо – поне за някои потребители . Ако търсите начин просто да защитите стойността на парите си и да се предпазите от инфлация например, липсата на възвръщаемост може да не е проблем за сделката.

Както Ърл обяснява, „Един от често изтъкваните минуси на златото е, че не генерира дивидент - поне на ниво инвеститор на дребно. Това е слабо възражение, тъй като обикновено златото се използва като хеджиране, така че основната цел не е инвестиционните печалби сами по себе си, а безопасността на главницата ."

Ако търсите добър начин да диверсифицирате портфолиото си — особено ако съществуващите ви инвестиции са в по-рискови активи — тогава закупуването на злато също може да бъде мъдра стратегия на днешния пазар.

„Според някои анализатори фондовият пазар ще изпита колебания през остатъка от 2023 г., а златото осигурява диверсификация на портфолиото“, казва Алекс Ебкариан, съосновател на Allegiance Gold. „това е защитен актив, който обикновено има обратна корелация с фондовия пазар.“

Определяне на времето за инвестиция в злато

Фед има още три срещи до 2023 г. и докато настоящите прогнози не показват повишаване на лихвите за септември, повишенията на лихвите през ноември и декември имат много по-голяма вероятност. Всъщност, според CME Group Fed Watch Tool, има само 11% шанс Фед да повиши лихвения си процент на следващото заседание. До ноември шансът за повишаване на лихвите скача до 45%.

„Ако Федералният резерв повиши още 25 базисни пункта, пазарът може да го тълкува като показателно, че Федералният резерв се тревожи от възобновяване на инфлацията, което вероятно ще помогне на цената на златото“, казва Ърл.

Ако лихвеният процент на Фед остане близо до сегашните нива, Фил Палумбо, президент на Palumbo Wealth Management, казва, че златото вероятно ще бъде „в най-добрата точка за силно представяне тази година“.

Не само че има задържано търсене на метала, казва той, но има и рекордни покупки на злато от централните банки по света. Ако те продължат според очакванията, те трябва да запазят стойностите на златото силни в обозримо бъдеще.

„Имаме всички очаквания тази тенденция да продължи тази година“, казва Палумбо. „Тъй като светът се разделя между Изтока и Запада и Изтокът желае известна изолация от западните санкции и политики, има естествена тенденция източните централни банки да продават съкровищни ​​книжа и да купуват злато и да започнат да ограничават използването на щатски долари за международни транзакции. . С малки изгледи за помирение между Изтока и Запада е трудно да си представим тази тенденция да се обърне скоро."

Долната линия

Инвестициите в злато идват с няколко предимства. Този тип инвестиция може да предпази от инфлация, да служи като силен диверсификатор на портфейла и да защити вашето богатство по време на несигурни икономически времена.

Ако не сте сигурни дали закупуването на злато е правилният ход за вашите финанси — или ако не сте сигурни в колко злато да инвестирате — говорете с инвестиционен специалист. Те могат да ви помогнат да вземете най-доброто решение за вашите дългосрочни цели и портфолио.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР