Федералният резерв повишава лихвените проценти за първи път от 2018

...
Федералният резерв повишава лихвените проценти за първи път от 2018
Коментари Харесай

ФЕД повишава лихвените проценти за първи път от 2018-а насам

Федералният запас покачва лихвените проценти за първи път от 2018 година Това стана ясно от известие на централната банка на Съединени американски щати. Ходът идва на фона на възходящата инфлация в Америка. Повишаването е с една четвърт процентен пункт, а прогнозата е, че главният лихвен % ще доближи 1,75%-2% до края на годината.

" Икономиката е мощна и ще бъде в положение да издържи на по-строга парична политика ", разяснява по този мотив ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл.

Това е първото нарастване на лихвите от декември 2018 година и първият път, когато лихвените проценти се повишават от досегашните съвсем нулеви равнища. Банката понижи лихвите преди съвсем тъкмо две години през март 2020 година при започване на пандемията.
 ФЕД предизвести, че следва повдигане на лихвите скоро
ФЕД предизвести, че следва повдигане на лихвите скоро

Заради рекордно високота инфлация в Америка

Но по време на пандемията цените се покачиха доста на фона на огромното търсене, сривовете във веригите на доставки и по-високите разноски за сила.

Факторите, които трябваше да доведат до спад на инфлацията по този начин и не се материализираха - увеличението на работната мощ и и стабилизиране на веригите за доставки. Така че ФЕД би трябвало да работи съгласно Пауъл.

През февруари потребителските цени се покачиха със 7,9% на годишна база. Междувременно пазара на труда в Съединени американски щати претърпя потрес напролет на 2020 година, когато означи най-голямата загуба на работни места в историята.
 Защо светът
Защо светът " затъна " в най-високата инфлация от 40 години насам

Централните банки на развитите стопански системи, се оказаха изцяло неподготвени за стабилно високи покачвания на цените

При новата прогноза, след нарастването на лихвите, се чака инфлацията да остане над задачата на ФЕД от 2% и да е към 4% през тази година. Трябва да спадне единствено до 2,3% до 2024 година

Прогнозата за икономическия напредък на Съединени американски щати е за 2,8% тази година, което е спад по отношение на планувания растеж от 4% през декември.

Последствията от спора сред Русия и Украйна ще ударят американската стопанска система и към този момент оказват напън върху инфлацията, разяснява Пауъл преди ден.

" Последствията за американската стопанска система са доста неразбираеми, само че в кратковременен проект нашествието и събитията по-късно, евентуално ще основат спомагателен напън върху инфлацията и ще натежат върху икономическата интензивност, само че към момента няма причина за терзание ", се споделя в изказването на ФЕД.

Междувременно преди седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи, че ще стартира да отдръпва непаричните тласъци за стопанската система през лятото. Очакванията са ЕЦБ да подвига лихвените проценти поради съюите притеснения- рекордната инфлация и последствията от войната в Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР