Федералният резерв официално потвърди, че ще започне да изкупува индивидуални

...
Федералният резерв официално потвърди, че ще започне да изкупува индивидуални
Коментари Харесай

Фед ще започне да изкупува широк портфейл от корпоративни облигации

Федералният запас публично удостовери, че ще стартира да изкупува самостоятелни корпоративни облигации в границите на своята корпоративна кредитна линия за второстепенен пазар (SMCCF). Това е стратегия за незабавно кредитиране, по която досега се изкупуваха единствено борсово търгувани фондове.

Централната банка на Съединени американски щати също за пръв път разясни по какъв начин възнамерява да ползва тактиката си за изкупуване, като съобщи, че ще употребява диверсифициран пазарен показател на американски корпоративни облигации, създаден от нея особено за задачата. Говорителят на Фед не разяснява дали детайлите на показателя ще бъдат оповестени обществено.

„ Този показател е формиран от всички облигации на вторичния пазар, издадени от американски компании, които дават отговор на минималния рейтинг, оптималния матуритет и на други критерии “, се споделя в изказването на Фед. „ Този метод ще добави настоящите покупки на борсово търгувани фондове в границите на механизма “.

Създаването на показателя отстранява една евентуална пречка за фирмите, които другояче трябваше да удостоверяват, че дават отговор на условията на програмата.

Ободряване измежду вложителите

Американските акции се повишиха до върхови стойности за деня след известието. iShares iBoxx Щатски долар Investment Grade Corporate Bond на BlackRock, най-големият борсово търгуван фонд на облигации, скочи с 1.9%, достигайки най-високо равнище за сесията, до момента в който iShares iBox iBoxx High Yield Corporate Bond се повиши с 1,6%.

Разходите за отбрана от несъблюдение на корпоративния дълг с капиталов клас означиха най-голямото понижение от 9 април насам, когато Фед разшири обсега на програмата си за изкупуване на облигации, включвайки и в нея и някои по-рискови.

„ Това е значима крачка напред “, съобщи Доминик Тублан, завеждащ кредитната тактика за Съединени американски щати в BNP Paribas SA. „ Най-вече тъй като се отстранява условието емитентите да удостоверяват своята допустимост. Много вложители се притесняваха, че това ще попречва способността на Фед да изкупува облигации. ”

SMCCF е една от деветте стратегии за незабавно кредитиране, оповестени от Фeд от средата на март и целящи ограничение на вредите за американската стопанска система от пандемията на Коронавирус. Тя има потенциал от 250 милиарда $ и до момента е вложила към 5,5 милиарда в борсово търгувани фондове, изкупуващи корпоративни облигации.

Нюйоркският Фед загатна в настрана изказване, че изкупуването на облигации от продавачи, отговарящи на изискванията, ще стартира във вторник.

Нива на изкупуване

Анализатори разясняват, че въпреки известието да не е цялостна изненада, потвърждението от страна на Федералния запас, че ще стартира да купува обособени облигации в допълнение към борсово търгуваните фондове, дава спомагателна поддръжка за пазара.

Според Денис Дебушър, началник портфейлна тактика в Evercore ISI, има възможност програмата също да е ориентирана и към по-широк набор облигации, в сравнение с се очакваше в началото.

„ Причината кредитните спредове да са дребни е, че вложителите имат вяра, че използването на програмата ще продължи “, разяснява Дебушър. „ Ако това не стане, спредовете ще се усилят доста и Фед ще би трябвало да изкупи още повече дълг, с цел да укрепи доверието “.

От Фед споделят, че може да забавят или даже да спрат ежедневните покупки, в случай че действието на пазара покаже трайно усъвършенстване, макар че изкупуването може да се форсира още веднъж, в случай че изискванията се влошат.

Разработеният показател подсигурява, че Фед съблюдава духа на раздел 13.3 от Закона за Федералния запас, гласящ, че средствата за незабавно кредитиране би трябвало да имат необятна основа и да обезпечават механизъм, посредством който централната банка да избегне секторна централизация.

По-рано в понеделник Фед настрана разгласи, че е отворил главната си стратегия за кредитиране за дребни и междинни предприятия.

*Източник: Кристофър Кондън, Крейг Торес и Моли Смит, организация “Блумбърг”
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР