Федералният резерв на САЩ се събира днес и утре на

...
Федералният резерв на САЩ се събира днес и утре на
Коментари Харесай

Фед пробва да спре инфлацията, без да накърни растежа. Възможно ли е?

Федералният запас на Съединени американски щати се събира през днешния ден и на следващия ден на следващото си съвещание, в опит да начертае пътя, който да преведе страната през високата инфлация, без да засегне съществено икономическия напредък, съобщи Асошиейтед прес.

От срещата се чака да бъде оповестено следващото повишение на главните лихвени проценти с половин процентен пункт, както и да бъде показани прогнози за развиването на икономическия напредък, безработицата и инфлацията до края на годината и през идната.

От основно значение е скоростта и стъпките, с които ще бъдат вдигани лихвите, с цел да бъде укротена инфлацията, която е на 40-годишен пик.

Срещата идва две седмици, откакто ръководителят на Фед Джером Пауъл и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещнаха и показаха терзания, че положителната картина на трудовия пазар скоро ще се промени поради растежа на цените на всичко - от горива и храни до наеми и самолетни билети.

Пауъл към този момент нееднократно повтори, че Фед ще подвига лихвите, до момента в който цените не се успокоят "трайно и безапелационно ". От институцията дадоха да се разбере, че с изключение на тази седмица, ще покачат лихвите и на идната си среща през юли, с цел да доближат те 1.75-2 на 100. През март се смяташе, че тези равнища ще бъдат достигнати едвам в края на годината.

Потребителските цени в Съединени американски щати през май се повишиха на месечна база с 1 %, а на годишна с 8.6 на 100, най-много поради растежа на горивата и цените на услугите. Това демонстрира, че Фед ще продължи с покачването на лихвите и даже ще го форсира.

През седмицата се чакат вести и от други значими финансови и стопански институции, показва Българска телеграфна агенция.

В четвъртък Bank of England ще разгласи следващото повишение на главния лихвен % във Англия и ще разгласява протоколите от срещата на борда си, с цел да го обоснове. Наблюдателите гадаят с какъв брой тъкмо ще бъде повдигането, само че залагат на по-голям процентен пункт предвид на галопиращата инфлация на Острова.

И още веднъж в четвъртък Швейцарската национална банка приема отчета си за финансовата непоклатимост през годината, както и прогнози за развиването на стопанската система. От Берн обаче не се чака да увеличи лихвите, защото инфлацията в Алпийската република остава ниска спрямо тази в Съединени американски щати и доста страни от Европейски Съюз, а стопанската система като цяло е под надзор.

Японската централна банка има съвещание в четвъртък и петък, което също надали ще създаде смяна в лихвените проценти. Токио продължава да се придържа към нулеви лихвени равнища, въпреки и стопанската система на страната да се колебае на ръба на стагнацията.

В четвъртък и петък министрите на стопанската система и финансите на Европейски Съюз ще се срещнат, с цел да обсъдят промяната на финансовите правила в съюза, цифровото евро и банковия съюз. От срещата не се чакат фундаментални решения, а единствено подсказки за бъдещото развиване на финансите в Европейски Съюз.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР