Федералният резерв на САЩ се готви да пусне в действие

...
Федералният резерв на САЩ се готви да пусне в действие
Коментари Харесай

Федералният резерв на САЩ стартира дългоочакваната платежна система FedNow

Федералният запас на Съединени американски щати се готви да пусне в деяние дълго чакана услуга, която има за цел да модернизира платежната система на страната.

Тази услуга, известна като “FedNow ”, ще разреши на елементарните американци да правят незабавни преводи на средства 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, като се отстрани настоящето няколкодневно закъснение на паричните разплащания. Целта е Съединени американски щати да се изравнят с други страни като Обединеното кралство, Индия, Бразилия и Европейския съюз, където сходни системи съществуват от известно време.

FedNow ще започва с 41 банки и 15 сертифицирани снабдители на услуги, в това число огромни кредитори като JPMorgan Chase, Bank of New York Mellon и U.S. Bancorp. Федералният запас възнамерява да причисли още банки и кредитни съюзи по-късно тази година.

Първоначално някои от огромните банки се опълчиха на услугата FedNow, считайки я за непотребна, само че в този момент доста от тях се съгласиха да вземат участие. Те виждат в нея опция да разширят услугите за своите клиенти. За разлика от платежните услуги от вида peer-to-peer, като Venmo или PayPal, FedNow ще урежда заплащанията непосредствено в сметките на централните банки, като отстранява нуждата от медиатори.

Понастоящем Фед ръководи друга система за разплащания в действително време, наречена FedWire, основно за огромни корпоративни заплащания в работно време. За разлика от нея FedNow е проектирана по този начин, че да бъде от най-голяма изгода за потребителите и дребните предприятия.

По-малките банки поддържаха създаването на FedNow, тъй като тя ще им обезпечи достъп до заплащания в действително време, без да разчитат на по-големите си съперници и да заплащат за услугата.

FedNow няма да таксува потребителите, само че към момента не е несъмнено дали участващите банки ще трансферират всички разноски, свързани с услугата, на своите клиенти.

Някои участници на пазара показаха угриженост по отношение на опцията за всеобщо източване на банкови сметки, улеснено от FedNow, изключително след неотдавнашния банкрут на Silicon Valley Bank. Представители на Фед обаче омаловажават тези опасения, заявявайки, че банките разполагат с принадлежности за ръководство на сходни обстановки.

Първоначално FedNow ще има оптимален предел на заплащанията от $500,000, само че обособените банки могат да изберат да понижат този предел, в случай че е належащо.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР