Федералният резерв на САЩ остави без промяна паричната си политика

...
Федералният резерв на САЩ остави без промяна паричната си политика
Коментари Харесай

Федералният резерв очаква две повишения на лихвите до 2023 г.

Федералният запас на Съединени американски щати остави без смяна паричната си политика на приключилото през вчерашния ден двудневно съвещание, само че алармира, че ще форсира нейното стягане на фона на оптимизма към пазара на труда и опасенията за инфлацията, съобщи Блумбърг.

От централната банка резервираха референтния си лихвен % в диапазона от нула до 0,25% - равнище, което бе заложено през март 2020 година Фед също по този начин се ангажира да продължи месечното изкупуване на облигации на стойност 120 милиарда $ по програмата за количествени облекчения.

Най-важната вест от съвещанието обаче беше, че централната банка чака две покачвания на лихвите до 2023 година, което е доста по-рано от предстоящото.

Тримесечните прогнози демонстрират, че 13 от 18 членове на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) са дали своят вот за най-малко едно нарастване на лихвените проценти до края на 2023 година, откакто през март за същото гласоподаваха единствено седем. Единадесет чиновници плануват най-малко две сходни покачвания до 2023 година

В същото време обаче ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че полемиките за повишение на лихвите са „ преждевременни “.

От централната банка покачиха и прогнозата си за инфлацията, като в този момент чакат тя да нарасне до 3,4% през 2021 година, откакто през март прогнозата бе за 2,4%. Прогнозата за 2022 година е за инфлация от 2,1%, а за 2023  - 2,2%.

В същото време Федералният комитет за отвореният пазар увеличи и прогнозата си за икономическия напредък. Сега FOMC чака брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати да нарасне със 7% през тази година, до момента в който миналата прогноза бе за растеж от 6,5%. За 2022 година прогнозата е за покачване от 3,3%, а за 2023 – 2,4%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР