Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши основния си лихвен

...
Федералният резерв на САЩ (Фед) ще повиши основния си лихвен
Коментари Харесай

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Федералният запас на Съединени американски щати (Фед) ще увеличи главния си лихвен % до над 4 % и ще го задържи на това равнище и след 2023 година, с цел да овладее високата инфлация. Това предвиждат водещи университетски икономисти, представени от международните медии.

Фед е надалеч от преустановяване на акцията си за стягане на паричната политика. Припомняме, че централната банка към този момент увеличи лихвените проценти тази година с най-агресивния ритъм от 1981 година насам.

Лихвеният %, който се движеше покрай нулата през март, в този момент е сред 2.25 % и 2.50 %. Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) се събира още веднъж на 20 септември за двудневна среща, на която се чака чиновниците да приложат трето следващо нарастване на лихвите с 0.75 процентни пункта. Този ход ще увеличи лихвения % до нов целеви диапазон сред 3 % и 3.25 %.

През юли тази година Федералният запас увеличи лихвения % със 75 базисни пункта за повторно тази година с претекста, че американското произвеждане е отслабено, а разноските в стопанската система на Съединени американски щати и безработицата порастват.

На 21 юли Европейската централна банка също разгласи предстоящото първо покачване на лихвите си. Това се случи за първи път от десетилетие насам.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР