Федералният резерв на САЩ (ФЕД) обяви, че започва намаляване на

...
Федералният резерв на САЩ (ФЕД) обяви, че започва намаляване на
Коментари Харесай

ФЕД започва да намалява пандемичните стимули

Федералният запас на Съединени американски щати (ФЕД) разгласи, че стартира понижаване на паричните тласъци болести пандемията от Covid-19. Това докара до повишаване на водещите показатели на фондовите тържища в четвъртък.

Късно в сряда Управлението за федерален запас съобщи, че ще стартира да понижава паричната си поддръжка за стопанската система още през ноември. Програмата за изкупуване на активи на стойност 120 трилиона $ на месец ще бъде свивана с 15 милиарда $ месечно. В същото време централната банка на Съединени американски щати остави главните си лихви в диапазона от 0 до 0.25%, се споделя в известието.

Управителят на ФЕД Джероум Пауел призна, че е доста мъчно да се погнозира какъв брой дълго ще продължи инфлацията и какви ще са последствията от нея, провокирани от логистични проблеми. Той обаче съобщи, че Федералният запас към момента може да потърпи, преди да усили лихвите си.

Според Пауел сигурно инфлацията ще намалее до второто или до третото тримесечие на 2022 година

Решението на запаса, което бе предстоящо от вложителите, провокира позитивна реакция на тържищата.

Токийската фондова борса закри сесията си в четвъртък с повишаване на водещия показател Никкей-225. Той прибави 273.47 пункта или 0.93% до 29 794.37 пункта.

Основните показатели на Уолстрийт скочиха до нови рекордни стойности. Широкообхватният показател Стандард енд Пуърс 500 пък прибави 2.36 пункта или 0.05% на 100 до 4662.93 пункта, а Насдак набъбна с 38.16 пункта или 0.24% до 15 849.74 пункта.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР