Федералният резерв на САЩ е решен да не бърза с

...
Федералният резерв на САЩ е решен да не бърза с
Коментари Харесай

„Не могат да сбъркат отново“: Фед няма да бърза с понижаването на лихвите

Федералният запас на Съединени американски щати е решен да не бърза с понижаването на лихвените проценти, като някои икономисти споделят, че последните данни са изместили лятното понижение изцяло от масата за договаряния, написа CNBC.

Докладът за работните места от петък показва още веднъж видимо непоклатимата мощ на пазара на труда в Съединени американски щати и даде спомагателен мотив за нерешителност от страна на Фед. Сега всички очи ще бъдат ориентирани към показателя на потребителските цени, който би трябвало да бъде оповестен в сряда, откакто годишната инфлация от 3.2% през февруари беше малко по-висока от предстоящото.

Всичко това се случва в миг, когато все по-голям брой пазарни участници повдигат опцията да няма никакви понижения на лихвените проценти тази година, в това число президентът на Федералния запас на Минеаполис Нийл Кашкари, който сподели предходната седмица, че това е вероятен сюжет, в случай че инфлацията продължи с неуверените си придвижвания.

Джордж Лагариас, основен икономист в Mazars, сподели в понеделник, че пониженията на лихвените проценти през лятото в този момент наподобяват доста по-малко евентуални.

Лично аз не бих се изненадал, в случай че забележим по-малко понижения на лихвените проценти, които да са към края на годината. Това е мощна стопанска система. Не се заблуждавайте, тя е подкрепена от дълг и ненапълно от претрупани кредитни карти, само че е мощна стопанска система. Така че Федералният запас мъчно ще откри причина да понижи лихвите скоро “, съобщи той.

Пазарното ценообразуване отразява продължаващата неустановеност, като вероятността за понижение на лихвените проценти в този момент е под 50% както за юни, по този начин и за юли, съгласно инструмента FedWatch на CME.

„ Фед се самонаказва от 2021 година, когато екипът, залагащ на „ последователност “ на инфлацията, видимо сгреши. Това, което усещат, е, че не могат да сгрешат още веднъж, което значи, че е по-вероятно да сгрешат от страна на предпазливостта “, добави Лагариас.

По думите му обаче продължава да е доста евентуално тази година да има понижения на лихвите.
Без понижаване на лихвите?
Спекулациите, че тази година няма да има понижения на лихвените проценти, нарастват, макар че икономистите остават разединени по този въпрос. Торстен Слок, основен икономист в Apollo Global Management, сподели предишния месец, че не чака никакви съкращения, защото стопанската система на Съединени американски щати „ просто не се забавя “, а топ мениджърът на активи в Съединени американски щати Vanguard не планува понижения на лихвите в главния си сюжет за годината.

Бившият заместник-председател на Федералния запас Роджър Фъргюсън сподели предходната седмица, че има 10%-15% възможност да няма съкращения тази година. Други анализатори и икономисти към момента поддържат сигнала на Фед през март, че през тази година чака три понижения на лихвите с по четвърт процентни пункта.

Въз основа на настоящите прогнози за напредък и инфлация, основният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус съобщи в петък, че ще „ чака някои понижения на лихвите въз основа на казаното от ръководителя Пауъл и други чиновници на Фед “.

Времето за това, несъмнено, ще зависи от краткосрочните данни, от реакцията на Фед, само че съгласно нашата прогноза бих бил много сюрпризиран, в случай че не получим понижения на лихвените проценти тази година. Доста сюрпризиран ”, добави той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР