Кой е Стив Джоунс, съдията, който ще реши дали да премести делата на обвиняемите от окръг Фултън във федералния съд?

...
Федералният окръжен съдия Стив Джоунс от Северния окръг на Джорджия
Коментари Харесай

Федералният окръжен съдия Стив Джоунс от Северния окръг на Джорджия ще изслуша исканията на трима от 19-те обвиняеми, които се надяват да преместят делата си за подривна дейност в Джорджия извън щатския съд.

Групата, която включва бившия началник на кабинета на Тръмп в Белия дом Марк Медоус, се опитва да отхвърли делото съгласно федералния закон – решение, което може да повлияе на делото на окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис срещу бившия президент Доналд Тръмп и други. Медоус и други ще представят доказателства за това дали да преместят делото, докато междувременно съдията е разрешил делото в държавния съд да продължи.

Джоунс, назначен от Барак Обама, беше утвърден от Сената на САЩ през 2011 г. с 90-0 гласа. Бивш съдия от Върховния съд, той е израснал в Атина, Джорджия, и е завършил Юридическия факултет на Университета на Джорджия през 1987 г.

Досега Джоунс показа, че би искал да избегне цирка, като същевременно не пренебрегва аргументите на Медоус, каза Стив Владек, анализатор на Върховния съд на CNN и професор в Юридическия факултет на Тексаския университет. Заповедите, които Джоунс вече е издал, се придържат стриктно към съответните закони и съдебна практика и той е придвижил производството много ефективно.

Джоунс е „по книгата, което включва бързо и тихо“, каза Владек.

Джоунс и преди е наблюдавал високопоставени случаи.

През юли той отказа да заведе три съдебни дела, твърдейки, че конгресните и законодателните райони на Джорджия са начертани по начин, който дискриминира чернокожите избиратели. Той насрочи процес по въпроса за септември.

През 2020 г. Джоунс блокира щатската шестседмична забрана за аборти, която по-късно влезе в сила, след като Върховният съд отмени Роу срещу Уейд. През 2019 г. той отхвърли опита на група за права на глас да възстанови в списъците 98 000 гласоподаватели в Джорджия, които бяха премахнати, след като бяха класифицирани като „неактивни“ след влизането в сила на нов щатски закон.

В този случай Джоунс установи, че 11-та поправка на Конституцията и принципите на суверенния имунитет „не позволяват на федерален съд да нареди на щат (или негови служители) да следва тълкуването на федералния съд на законите на щата Джорджия“. Джоунс също установи, че групата Fair Fight Action не е успяла да докаже, че твърдението й има значителна вероятност за успех.

След това Джоунс ще прецени движението в случая, в който Тръмп е обвинен, че е ръководител на „престъпно предприятие“, което е част от широк заговор за отмяна на изборното му поражение в Джорджия. Тръмп, който е изправен пред 13 обвинения, също се очаква да се опита да премести делото във федералния съд, според множество източници, запознати с мисленето на неговия правен екип.

Пол Лебланк и Тиърни Снийд от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР