Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц идва на първа визита

...
Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц идва на първа визита
Коментари Харесай

Ковачевски пред Шолц: София инструментализира отношенията със Скопие за партийни интереси


Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц идва на първа аудиенция в България. Посещението му е част от балканската му обиколка, чиито акценти са европейските вероятности на Западните Балкани и насърчаването на районното съдействие.

Шолц ще беседва с премиера Кирил Петков, след което двамата ще дадат взаимна конференция. Президентът Румен Радев също ще одобри немският канцлер.

Визитата на Шолц в София е часове след утринната му аудиенция в Скопие, където бе посрещнат от премиера Димитър Ковачевски.

На взаимната конференция, македонският министър председател съобщи, че България и Скопие водят интензивни диалози за решение на противоречивите въпроси посредством външните си министерства, само че към този миг няма реализирано задоволително решение за двете страни и в този смисъл няма общ документ, който да бъде показан на съответните институции.

Ковачевски насочи и укор към България, че инструментализира тематиката я употребява за вътрешнополитически и партийни ползи.

Преди да посети България и Скопие, Шолц стартира своята обиколка от Косово и Сърбия. Две страни, които също имат нерешени двустранни разногласия.

В Прищина Шолц прикани за повече активност за реализиране на промените, само че и съобщи, че не може две страни, които желаят да бъдат членове на Европейския съюз, да не се признават взаимно.

В Сърбия немският канцлер прикани страната за включване в европейските глобите, ориентирани към Русия.

Би ти ви ще наблюдава визитата и ще предадем онлайн взаимната конференция на българския министър председател и немският министър. Кристина баксанова за визитата на олаф шолц у нас. Благодаря.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР