Федералният административен съд на Лайпциг потвърди, че градовете имат право

...
Федералният административен съд на Лайпциг потвърди, че градовете имат право
Коментари Харесай

Германски съд позволи на градовете да забранят дизеловите коли

Федералният административен съд на Лайпциг удостовери, че градовете имат право да забранят придвижването на дизелови коли на своя територия. Магистратите бяха сезирани от управляващите в провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия против решението на общините Дюселдорф и Щутгарт да забранят дизеловите коли поради високите равнища на замърсяване на въздуха.

Решението е удар за немската автомобилна промишленост. То гласи, че двата града могат да постановат забрани за придвижване на всички остарели модели дизелови коли, които не покриват екологичните стандарти. Забраната може да важи както за целия град, по този начин и единствено за централната му част.

Градските управляващите са подложени на напън от асоциацията Deutsche Umwelthilfe (DUH, Грижа за околната среда), която заплаши да внесе тъжби против градовете, които не съблюдават европейските правила за нездравословните излъчвания на азотен оксид. Цялата автомобилна промишленост тръпнеше в очакване на правосъдното решение и се надяваше да предотврати потвърждението на възбраните. Анализаторите означават, че то демонстрира и загубата на въздействие на автомобилните производители след експлоадирането на „ Дизелгейт “ през 2015.

Все още не може да се планува какви ще са последствията от правосъдното решение. То обаче отваря път за възбраната на дизеловите мотори във всеки град. Щутгарт, където са централите на Порше, Мерцедес, Даймлер и Бош, изпраща доста мощен знак. Вероятно не всички градове ще последват образеца, а някои ще си лимитират до забрани на най-старите дизелови коли.

Различните условия на градовете към колите ще основат проблем на водачите и ще се наложи немското федерално държавно управление да се намеси, евентуално да наложи народен правилник.

Правителството на канцлера Ангела Меркел поддържаше автоиндустрията против възбраната с причините, че милиони водачи ще бъдат наранени, ще се обърка трафикът в градовете и публичният превоз ще бъде подложен пред огромно тестване.

Дори държавното управление да се опита да ограничи последствията от правосъдното решение, възбраната за част от дизеловите коли ще остане.

Автомобилните производители се притесняват, че пречките за придвижване на част от дизеловите коли ще доведат до фрапантно поевтиняване на целия дизелов парк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР