FDA казва да се спре използването на 2 продукта за капки за очи поради сериозни рискове за здравето

...
Федералните здравни регулатори предупреждават потребителите незабавно да спрат да използват
Коментари Харесай

Федералните здравни регулатори предупреждават потребителите незабавно да спрат да използват два допълнителни продукта за капки за очи поради потенциално бактериално или гъбично замърсяване

Администрацията по храните и лекарствата съветва хората да не купуват "Dr. Berne's MSM Drops 5% Solution" и "LightEyez MSM Eye Drops – Eye Repair", предупреждавайки, че те могат да представляват сериозен риск за здравето, включително инфекции, застрашаващи зрението и живота. Агенцията отбеляза, че не знае никой, който да е съобщил за проблем, дължащ се на продуктите.

Последните изтегляния следват поредица от предупреждения на FDA по-рано тази година срещу използването на няколко марки капки за очи, свързани с епидемия на резистентни към лекарства бактерии. Епидемията е свързана с най-малко 4 смъртни случая в 18 щата и десетки инфекции.

Д-р. Berne's Whole Health Products разпространява продуктите на Dr. Berne, докато LightEyez Limited е дистрибутор на продуктите Light Eyez.

Тестването на продуктите от FDA установи, че те са замърсени с микроби и не са стерилни, което се изисква съгласно Федералния закон за храните, лекарствата и козметиката. И двата продукта, за които агенцията каза, че не са одобрени и се продават незаконно в САЩ, също съдържат метилсулфонилметан (MSM) като активна съставка, която не е одобрена в продуктите за капки за очи.

„Използването на замърсени капки за очи може да доведе до лека до сериозна инфекция, застрашаваща зрението, която е възможно да прогресира до животозастрашаваща инфекция“, каза FDA.

Д-р. Берн издаде доброволно изземване на 5% разтвор на Dr. Berne MSM Drops, докато базираната в Лондон LightEyez Limited не е отговорила на FDA, нито е предприела действия за защита на потребителите, според агенцията.

Според FDA продуктът на LightEyez е бил заразен с Pseudomonas aeruginosa, бактерия, която може да причини инфекции в кръвта, белите дробове или други части на тялото. Здравните власти смятат, че резистентен на лекарства вариант на бактерията е отговорен за смъртните случаи и други здравословни проблеми, свързани със съмнителните капки за очи.

Global Pharma Healthcare през февруари изтегли всичките си партиди от марките си EzriCare и Delsam Pharma от „Лубрикантни капки за очи с изкуствени сълзи“, за които каза, че може да са замърсени с бактерии.

LightEyez не отговори веднага на искането на CBS MoneyWatch за коментар.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР