Федералните регулатори по безопасността настояват за изтегляне на 52 милиона въздушни възглавници

...
Федералните регулатори по безопасността настояват за изтегляне на 52 милиона
Коментари Харесай

Федералните регулатори по безопасността настояват за изтегляне на 52 милиона въздушни възглавници поради заплахата, че могат да експлодират, наранявайки тежко или дори убивайки пътниците в колата.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата каза, че спукана помпа от тези въздушни възглавници е убила най-малко двама души, един в Съединените щати и един в Канада, и е причинила най-малко седем сериозни наранявания в превозни средства в САЩ от 2009 г. насам, като повечето са се случили от 2016 г. въздушните възглавници са произведени от ARC и от Delphi между 2000 и 2018 г. Около 11 милиона от въздушните възглавници са произведени от Delphi по лицензионно споразумение с ARC.

Те са включени в превозни средства, произведени от General Motors, Ford, Stellantis, Tesla, Toyota, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen. NHTSA не пусна точни модели, съдържащи въздушни възглавници, заявявайки, че това ще бъде определено от производителите. Той също така не даде оценка за това колко превозни средства съдържат въздушни възглавници, тъй като повечето превозни средства имат множество въздушни възглавници. Агенцията не каза колко коли може да имат повече от една от въздушните възглавници, които иска да изтегли. Броят на въздушните възглавници, които все още се използват, е по-малък от 67-те милиона, които NHTSA изчисли по-рано тази година.

GM изтегли около 1 милион превозни средства през май заради въздушната възглавница, включително моделните години 2014-2017 Buick Enclave, Chevrolet Traverse и GMC Acadia.

Досега ARC оспорва констатациите на агенцията.

„Ние не сме съгласни с новото широко искане на NHTSA, когато обширните полеви тестове не откриха присъщ дефект“, каза говорител на ARC в изявление през май.

 2017 GMC Acadia кросоувър SUV са разкрити на Северноамериканското международно автомобилно изложение 2016 на 12 януари 2016 г. в Детройт, Мичиган. class= 2017 GMC Acadia кросоувър SUV са разкрити на Северноамериканското международно автомобилно изложение 2016 на 12 януари 2016 г. в Детройт, Мичиган. Бил Пулиано/Гети изображения

Но NHTSA продължава с усилията си да принуди оттеглянето, като насрочва изслушване за октомври.

„Надувките на въздушните възглавници, които се разкъсват при команда за разгръщане, са очевидно дефектни, тъй като и двете не успяват да защитят пътниците в превозното средство, както би трябвало, и сами по себе си представляват неоправдан риск от сериозно нараняване или смърт на пътниците в превозното средство“, се казва в изявлението на агенцията във вторник, обявявайки изслушването.

NHTSA и други федерални агенции за безопасност нямат правомощието да наредят сами изтегляне. Обикновено производителите се съгласяват с изземването, поискано от агенцията след разследване. Много често производителите ще поръчат изтегляне, без дори да бъдат поискани, след като техните собствени разследвания открият проблеми.

Може да бъде дълъг и скъп процес да се наложи изземване на производители, които отказват да изпълнят исканията за изтегляне.

Това изтегляне ще бъде почти толкова голямо, колкото 67-те милиона въздушни възглавници, произведени от Takata, които бяха изтеглени през 2014 г. Агенцията каза, че тези въздушни възглавници са причинили повече от 400 наранявания и 18 смъртни случая в американски превозни средства. Това също принуди Takata да фалира през 2017 г.

— Рамиша Маруф от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР