Федералните агенции предупредиха, че здравеопазването на САЩ е изправено пред

...
Федералните агенции предупредиха, че здравеопазването на САЩ е изправено пред
Коментари Харесай

ФБР: Болничната система на САЩ изправена пред непосредствена заплаха от кибератаки

Федералните организации предизвестиха, че опазването на здравето на Съединени американски щати е изправено пред " засилваща и непосредствена " опасност от киберпрестъпления . Хакерите отприщват вълна от опити за изнудване след блокиране на болничните осведомителни системи , което може да засегне здравето на пациентите на фона на разпространяващия се ковид, написа " Гардиън ".

ФБР и други две федерални организации насочиха предизвестие, че има информация и киберзаплаха за американските лечебни заведения и опазване на здравето. Подчертава се, че хакерски групи се пробват да откраднат информация и да пресечен здравните услуги.

Независими специалисти по сигурност оповестиха, че към този момент са засекли дейности против минимум пет американски лечебни заведения тази седмица и евентуално могат да бъдат наранени други стотици здравни заведения.

Офанзивата на рускоговоряща незаконна група е подхваната по-малко от седмица преди президентските избори. На този стадий се счита, че претекстът на незаконната организация е изнудване за пари.

Според специалисти офанзивата е невиждана по мащаба си, като се има поради, че е осъществявана по време на противоречиви президентски избори и най-тежката пандемия от век.

Предупреждението е отправено от ФБР, Департамента за вътрешната сигурност и Департамента по опазване на здравето и обществени действия.

През последните 18 месеца Съединени американски щати записаха вълна от хакерски офанзиви за изнудване, в това число бяха наранени локалните държавни управления и учебни заведения от Балтимор до Атланта.

През септември офанзива за изнудване бе подхваната против 250 здравни заведения, която принуди лекарите и медицинските сестри да разчитат на хартия и химикали за записване на информацията, а работата в лабораториите се забави. Служители описаха безредни условия в интензивните отделения, в това число запушване от хора в незабавните отделения и прекъсване работата на безжичните медицински апаратури за отчитане на витални индикатори.

На този стадий не може да се потвърди връзка сред съветското държавно управление и хакерите, които употребяват платформата Trickbot, само че няма подозрение, че Москва знае за дейностите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР