Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита

...
Федералната служба за сигурност на Русия разпространи запис от разпита
Коментари Харесай

Украинските моряци признаха, че са действали провокативно в Керченския пролив, шефът на ВМС категоричен, че Русия им е оказала натиск

Федералната работа за сигурност на Русия популяризира запис от разпита на украинските моряци, арестувани в Черно море. Във видеото те признават, че са били предизвестени, че пресичат границата с Русия, написа Блиц.

Единият от разпитаните е Андрей Драч, член на екипажа на катера „ Никопол ”. По думите му, на 23 ноември той е получил задача да следва маршрута Одеса-Мариупол през Керченския пролив. Той прецизира, че следвайки курса, катерът е влезнал в териториалните води на Русия. „ Бреговата защита на Русия ни предизвести, че нарушаваме законодателството и неведнъж изиска да напуснем териториалните й води и да изчакаме решение за прекосяване на Керченския проток до град Мариупол ", споделя той.

Друг моряк от „ Никопол ” - Сергей Цибизов, признава, че е осъзнавал, че катерът правят провокативни дейности. Той разяснява, че пограничните служби на няколко пъти са поискали да спрат, само че украинските кораби са траяли да „ извършват задачата си ”.„ Руските кораби помолиха да спрем, другояче ще открият огън. Командирът взе решение и спря катера. Свалиха ни от катера и това бе всичко ”, споделя Цибизов.

Третият разпитан - Владимир Лесовой, декларира, че е изпълнявал разпореждане на длъжностно лице. Той прецизира, че след навлизането в съветски води, РФ е „ следила образно ” корабите посредством граничните охранителни кораби на ФСБ. „ Напълно умишлено подцених настояванията, които идваха по радиостанцията. По време на прехода на борда имаше огнестрелно оръжие, картечници с муниции. Осъзнавах, че дейностите са провокативни ”,  добавя капитанът.

Във връзка с публикуваното видео шефът на украинските военноморски сили Игор Воронченко обаче разгласи, че тримата моряци са били заставени да дадат лъжливи показания. " Познавам тези момчета и зная, че постоянно са били почтени и огромни експерти в това, което правят. Това, което споделят в този момент, е неистина ", декларира той. 

" Екипажите на корабите в този момент се намират на разнообразни места. Трима военни, които бяха ранени, се намират в болница в град Керч. Корабите се намират в базата, където са катерите на ФСБ. И към този момент има избрани доказателства за предоставяне на лъжлива информация от нашите моряци ", споделя Воронченко пред ICTV.

Той е безапелационен, че тримата моряци са дали показания под психологичеко и физическо влияние.  " Аз познавам тези моряци от " Никопол ", те постоянно са били почтени експерти. И това, което споделят в този момент, не е истина ", споделя още той. 

По думите му с тях към този момент са се срещнали юристи. 

Воронченко разяснява и публикувана от ФСБ информация, съгласно която на борда на украинските кораби е имало сътрудници на тайните служби. " Те могат да кажат, че сме дохвърчали от небето на галактически транспортен съд ", разгласи той. 

По думите му най-важната задача в този момент е моряците да бъдат върнати вкъщи, за което Украйна поставя всички вероятни старания. " Вие действахте в границите на закона, професионално, в сходство с нормите на интернационалното морско право и настоящите контракти. Законът, правото са на наша страна и това го схваща целия свят. Да чувствате боязън е обикновено. Най-важното е да вярвате в силата на духа си, да пазите достолепието си и да разбирате, че зад вас стои Украйна и целия цивилизован свят ", показва още той.  

Припомняме, че на 25 ноември три кораба на украинските Военноморски сили - „ Бердянск ”, „ Никопол ”  и „ Яни Капу ”, навлязоха в съветската част на Черно море. Те не реагираха на настояванията, отправени им от съпровождащите ги кораби на съветската ФСБ и Черноморския флот и правиха рискови моменти. Наложи се съветските военни да употребяват оръжие, с цел да спрат наложително плавателните съдове. В резултат трима украински военнослужещи получиха леки пострадвания. И трите плавателни съда на Украйна бяха арестувани. На фона на случая президентът на Украйна Петро Порошенко разгласи въвеждането на военно състояние, което влиза в действие от 28 ноември и ще продължи 30 дни.

Междувременно бе обявено, че Районният съд на Симферопол е решил трима от задържаните за нарушение на съветската граница украински моряци да бъдат арестувани под стража за два месеца. Във вторник се дефинират ограниченията на още 11 от 24-те задържани украинци по отношение на неделния случай в Керченския проток.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР