Федералната служба за безопасност на Русия обяви за издирване българина

...
Федералната служба за безопасност на Русия обяви за издирване българина
Коментари Харесай

Русия обяви за издирване българина Христо Грозев от Bellingcat

Федералната работа за сигурност на Русия разгласи за търсене българина Христо Грозев от проверяващия уебсайт Bellingcat.

Той се търси по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се споделя в известие на тяхното вътрешно министерство, оповестено на уеб страницата на ведомството на 26 декември, понеделник. 

Представител на ФСБ по-рано съобщи за съпричастност на Грозев към опит да бъдат откраднати бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3, написа ТАСС.

Изданието Bellingcat, в което работи българинът, е оповестено от Русия за непознат сътрудник.

В края на юли 2022 представител на ФСБ съобщи в ефира на телевизионния канал " Россия-24 " за съпричастност на Грозев в опит да бъдат откраднати бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3. Според съветската страна акцията е била проведена от службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал дейностите на участниците в интервенцията.

ТАСС оповестява и биографични данни за българина. Посочва се, че той е 53-годишен, роден в Пловдив, работил в локални радиостанции и в други медии, а през 1995 година е бил поканен на работа в американската компания Metromedia, където да се занимава и с нейните съветски активи. Той е давал старта на " Радио Ника " в Сочи, " Канал Мелодия " и " Елдорадио " в Санкт-Петербург и десетки други радиа в балтийските страни, във Финландия, България, Унгария.

През 2006 година Грозев продал всичките си медийни планове в Русия, а през 2016 година ФСБ анулира разрешението му за престояване в Руската федерация, написа още съветската държавна осведомителна организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР