Федералната прокуратура в Ню Йорк е повдигнала обвинителен акт срещу

...
Федералната прокуратура в Ню Йорк е повдигнала обвинителен акт срещу
Коментари Харесай

Бос на Якудза е обвинен в контрабанда на ядрен материал, предназначен за Иран

Федералната прокуратура в Ню Йорк е повдигнала обвинителен акт против един от ръководителите на японската мафия Якудза Такеши Ебисава за хипотетичен опит за продажба на нуклеарен материал, който е трябвало да бъде трансфериран на Иран, предава Военновъздушни сили .

Ебисава е упрекнат в опит за контрабанда на нуклеарен материал от Мианмар, т.е. да продаде уран и плутоний, които е трябвало да бъдат трансферирани в Иран за изработката на нуклеарна бомба.

Обвинението идва, откакто американска лаборатория за нуклеарна криминалистика е удостоверила, че пробите, дадени от Такеши Ебисава на евентуални клиенти, съдържат уран и плутоний, което подготвени за произвеждане на атомни оръжия.

В Тайланд Ебисава и неговите сътрудници са посочили проби от нуклеарен материал на сътрудник под прикритие на Американската организация за битка с опиатите (DEA), който е убедил японския мафиот, че има директна връзка с неназован ирански военачалник.

Едно от основните доказателства, довели до обвиняването, е имейл, изпратен от Ебисава до сътрудник на DEA, предлагащ му 50 тона уран и торий на цена от 6,85 милиона $.

Едновременно с опитите си да продаде уран и плутоний, Ебисава се опита да придобие съвременни оръжия, като ракети земя-земя, разнообразни версии на " Калашников " и противотанкови муниции.

Това е второто обвиняване против Ебисава и неговите сътрудници, откакто при започване на 2022 година той е упрекнат в трафик на опиати и оръжия.

Ебисава и трима други тайландски жители бяха задържани преди две години за опит за контрабанда на хероин в Ню Йорк и обезпечаване на ракети за армиите на Мианмар и Шри Ланка.

Ебисава е в пандиза в Бруклин.

Ако бъде наказан за контрабанда на нуклеарен материал, Ебисави е изправен пред пожизнен затвор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР