Болсонаро е получил пари от продажба на луксозни саудитски подаръци на стойност 70 000 долара, твърди бразилската полиция

...
Федералната полиция на Бразилия в петък твърди, че бившият президент
Коментари Харесай

Федералната полиция на Бразилия в петък твърди, че бившият президент Жаир Болсонаро е получил пари от продажбата на близо 70 000 долара на два луксозни часовника, които е получил като подарък от Саудитска Арабия, докато е бил на поста, което представлява още един потенциален удар за крайнодесния лидер.

По-рано през деня служители нахлуха в домовете и офисите на няколко души, за които се предполага, че са замесени в случая, включително генерал от армията с четири звезди. Болсонаро отрече каквото и да било нарушение, свързано с подаръците.

Служител на федералната полиция каза, че полицията търси разрешение за достъп до личната банкова и финансова информация на Болсонаро. Служителят, който говори при условие за анонимност, за да обсъди разследването, каза, че Федералната полиция е поискала помощ от ФБР.

Адвокатите на Болсонаро казаха в изявление, че той ще разреши на бразилската съдебна система да има достъп до банковите му записи.< p>„Президентът Болсонаро никога не е присвоявал или губил публични активи“, се казва в него.

Случаят добавя към правната опасност, пред която е изправен Болсонаро за дейности, докато е бил президент. Той също така е разследван във връзка с буйство от негови поддръжници в националната столица, след като напусна поста, както и действия по време на кампанията за президентските избори, които загуби миналата есен.

Бразилия изисква от своите граждани, пристигащи със самолет от чужбина, да декларират стоки на стойност над $1000 и за всяка сума над това освобождаване плащат данък, равен на 50% от тяхната стойност. Бижутата щяха да бъдат освободени от данък, ако бяха подарък от Саудитска Арабия на Бразилия, но нямаше да бъдат задържани от Болсонаро.

„Сумите, получени от тези продажби, бяха трансформирани в пари и след това станаха лични активи на бившия президент чрез средни хора и без да навлиза в официалната банкова система“, твърди Федералната полиция, съгласно заповед, издадена от съдията от Върховния съд Александър де Мораес.

Съдията каза, че полицията вярва, че стратегията на заподозрените е „скриване на произхода, местоположението и собствеността върху тези суми.“

Според разследването помощникът на Болсонаро, подполковник Мауро Сид, през юни 2022 г. е продал на магазин в САЩ часовник Rolex и часовник Patek Philippe, дадени като подарък от правителството на Саудитска Арабия през 2019 г. за общо 68 000 долара, се казва в заповедта на съдията. Твърди се, че парите са преведени по банковата сметка на бащата на Сид същия ден.

През март 2023 г., когато разследванията вече бяха в ход и федералната полиция поиска от Болсонаро да върне два комплекта подаръци от бижута, неговият адвокат Фредерик Васеф купи обратно часовника Rolex в Маями и го предаде на бразилските власти през април, се казва в заповедта .

Както Васеф, така и бащата на Сид бяха мишени на заповедите за претърсване и изземване, издадени в петък, заедно с близък съветник на Болсонаро, отговорен за връщането на комплектите бижута.

По-рано тази година Болсонаро беше постановено, че няма право да се кандидатира за поста до 2030 г., след като съдийски състав реши, че е злоупотребил с властта си и е хвърлил неоснователни съмнения върху системата за електронно гласуване в страната. Той също е изправен пред съда по няколко други случая, които могат да го поставят зад решетките.

Едно от разследванията се върти около ареста на Сид през май за предполагаемо фалшифициране на карти за ваксина срещу COVID-19 за собственото му семейство и семейството на Болсонаро по време на пандемията.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР