Федерален съдия в САЩ обяви, че Meta трябва да бъде

...
Федерален съдия в САЩ обяви, че Meta трябва да бъде
Коментари Харесай

Меtа трябва да бъде изправена пред колективен иск за медицинска поверителност

Федерален арбитър в Съединени американски щати разгласи, че Meta би трябвало да бъде изправена пред съда, тъй като е нарушила здравната дискретност на пациенти, които са били лекувани от лечебни заведения, съобщи Ройтерс. Според окръжния арбитър Уилям Орик от Сан Франциско същото се отнася и за други снабдители на здравни услуги, които са употребявали инструмента за следене Meta Pixel.

Съдия Орик счита, че ищците могат да заведат дело за това, че Meta е нарушила федерален закон за подслушване и закона за дискретност на Калифорния и е нарушила личните си договорни обещания, уреждащи поверителността на потребителите във Фейсбук.

Съдията показва, че е взел решението си въз основа на доказателствата, показани до момента и обстоятелствата потвърждават „ изцяло правдоподобните изказвания, че сензитивната здравна информация е съзнателно снимана и предадена на Meta “.

Съдията е отхвърлил някои други претенции, само че прецизира, че ищците, всички употребяващи псевдоними Джон Доу или Джейн Доу, могат да се опитат да подадат още един иск. Според ищците Meta Pixel е дал сензитивна информация за тяхното здраве на Meta, когато те са влизали в порталите за пациенти, в които е бил конфигуриран инструментът за следене. Така Meta е получила опция да печели пари от таргетирана реклама.

Когато правосъдният спор стартира през юни 2020 година, юристите на един просител споделиха, че са разкрили минимум 664 лечебни заведения и други снабдители на здравни услуги, които употребяват Meta Pixel.

Съдия Орик обаче счита, че не е ясно дали Меta е направила задоволително, с цел да спре предаването на данни за пациентите, или може да бъде извинена, тъй като доставчиците на здравни услуги фактически са се съгласили с това. Той също по този начин намира за „ подробни и правдоподобни “ изказванията, че предаването на такава информация е належащо за рекламните услуги на Meta.

Засега решението на съдията не е коментирано от юристите на двете страни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР