Федерален съдия от Монтана в четвъртък наруши оспорван щатски закон,

...
Федерален съдия от Монтана в четвъртък наруши оспорван щатски закон,
Коментари Харесай

Федерален съдия се намеси в забраната на TikTok в Монтана

Федерален арбитър от Монтана в четвъртък наруши оспорван щатски закон, който не разрешава TikTok от всички персонални устройства, като сподели в чуване, че законодателството наподобява водено от „ патерналистични “ възгледи на потребителите на обществените медии и допуска, че законодателите може да са подхванали доста стъпки, с изключение на опит за възбрана за реализиране на задачите си.

Острите рецензии към законодателния орган и основния прокурор на Монтана идват, когато TikTok и група основатели на наличие в платформата желаеха решение за краткотрайно блокиране на закона.

Съдебната борба се следи от близко, тъй като се счита за водеща за бъдещето на TikTok в Съединените щати, където десетки щати и държавното управление на Съединени американски щати към този момент не разрешиха приложението на публични устройства, само че до момента се въздържаха да блокират приложението на частни устройства. (TikTok отхвърли да разяснява чуването.)

Монтана стана първият щат, който позволи цялостна възбрана на TikTok, когато законодателите одобриха SB419 през април и губернаторът Грег Джанфорте подписа законопроекта през май, което провокира неотложно правно оборване часове по-късно.

В чуването в четвъртък за разглеждане на допустима краткотрайна възбрана окръжният арбитър Доналд Молой неведнъж оспори причините и аналогиите, препоръчани от основния юрист на Монтана Кристиан Кориган, като в един миг упреква Кориган, че дава „ не доста добра прилика “.

Кориган твърди, че възбраната на TikTok в Монтана е за отбрана на жителите от злоупотреби със сигурността на данните от TikTok. Текстът на законодателството не разрешава на TikTok да предлага услуги в Монтана и санкционира операторите на магазини за приложения да дават приложението за изтегляне; всяко нарушаване носи евентуална гражданска глоба до $10 000 за нарушаване дневно.

Позовавайки се на обществени отчети за връзките на TikTok с Китай посредством неговата компания-майка ByteDance, Кориган сподели, че законодателите са реагирали на необятно публикуваната угриженост за допустимо китайско наблюдаване на американски консуматори.

Американски чиновници споделиха, че въздействието на китайското държавно управление върху ByteDance евентуално може да докара до излагане на данните на американските консуматори на TikTok на Пекин - което може да улесни шпионирането, изнудването или друга шпионска активност.

Адвокатите на TikTok и основателите на наличие обаче твърдяха, че обществените отчети сами по себе си не съставляват задоволително доказателство, с цел да оправдаят цялостната възбрана на TikTok, и прибавиха, че TikTok е показал клетвени заявления по случая, в които се ангажира, че компанията не е споделяла потребителски данни от Съединени американски щати данни с Китай.

Съдебна скара

Молой неведнъж подлага на критика и двете страни по отношение на стандарта за доказателство, който законодателите трябваше да изпълнят, преди да одобряват законодателство, въвеждащо възбраната.

„ Държавата няма потребност да образува комисия със синя панделка, с цел да покаже, че огънят е рисков или водата е мокра “, отговори Кориган.

Александър Беренгаут, юрист на TikTok, отговори, като цитира минали думи на основния прокурор на Монтана Остин Кнудсен по отношение на възбраната, която характеризира TikTok като хипотетичен сътрудник на Китай.

„ Истинската цел на статута е да разгласи външна политика за щата Монтана “, сподели Беренгаут, аргументирайки, че държавният закон опонира на конституционната роля на федералното държавно управление като водач по въпросите на външните работи.

Молой наподобява застана на страната на Беренгаут по въпроса, предполагайки, че реториката на Кнудсен е „ изцяло несъвместима “ с настоящата правна отбрана на страната.

„ Изглежда, че всичко, което основният прокурор твърди на чувания и в обществени изказвания, е ориентирано към „ Ще дадем урок на Китай “, а не „ Ще защитим хората “, сподели Молой на Кориган.

Амбика Кумар, юрист, представляващ групата основатели на TikTok, сподели, че SB419 потъпква правата на Първата корекция на потребителите и на самия TikTok.

„ Нашата позиция е, че страната е прекалила изцяло “, сподели Кумар пред съда. „ Не е даже покрай това дали са регулирали прекалено много и това се акцентира от другите възможности, които са имали, които наподобява даже не са обмисляли. “

По-късно по време на чуването Малой наподобява се съгласи с това мнение, до момента в който разпитваше Кориган.

„ Струва ми се, че има редица неща, които един законодател може да има или е могъл да направи “, сподели той на Кориган. „ Например, вместо да забранявате TikTok, регулирайте какви данни могат да получават; основат някакъв тип углавен статут, че в случай че са получили [данни] нелегално или срещу волята на потребителите, те биха могли да бъдат преследвани наказателно... [или] да основат гражданско средство за отбрана “ за физически лица.

Кнудсен може даже да отиде по малкия екран, с цел да издаде публични известия, предупреждаващи жителите на Монтана да не употребяват TikTok, допусна Малой.

Малой притисна Кориган да формулира някакъв ограничителен принцип за възбраната и изглеждаше угрижен, че Монтана стои сама в издаването на безапелационна възбрана на TikTok.

— Това не наподобява ли малко необичайно? сподели той, сравнявайки обстановката с маршируващ оркестър, където един състезател марширува отвън крачка.

Кориган твърди, че Монтана е водещ щат по значим въпрос и че в случай че завоюва делото, други щати могат да последват образеца му.

На друго място в чуването Кориган съпостави предотвратяването на жителите на Монтана да предават персоналните си данни на TikTok със възбраната за продажба на съответен модел мобилен телефон в даден щат заради доказателства, показващи, че моделът на мобилен телефон предизвиква рак или експлодира върху потребителите.

„ Е, мисля, че това не е доста добра прилика, само че това е вашият мотив “, сподели Малой.

„ Твоят мотив просто ме обърква “, продължи Малой. „ Това е нещо като патерналистичен мотив, че [потребителите] не знаят какво вършат. “

Малой даде обещание да издаде решение за възможна краткотрайна възбрана „ колкото мога по-бързо “.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР