Федерален съд в понеделник спря решението на правителството на САЩ

...
Федерален съд в понеделник спря решението на правителството на САЩ
Коментари Харесай

Федерален съд блокира задължителната ваксинация на хиляди здравни служители в 10 щата на САЩ

Федерален съд в понеделник спря решението на държавното управление на Съединени американски щати да наложи наложителна имунизация против COVID-19 на хиляди здравни чиновници в 10 щата, които първи подадоха тъжба против условието, заяви Асошиейтед прес.

В решението на съда се споделя, че федералните Центрове за здравна грижа и помощ нямат експлицитни пълномощия от Конгреса да постановат наложителна имунизация на снабдители на здравни услуги, които вземат участие в двете държавни стратегии за здравни грижи за възрастни хора, лица със специфични потребности и небогати.

Предварителното решение, издадено от федерален арбитър в Сейнт Луис, се отнася до група от 10 щата, подали взаимна тъжба - Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска, Ню Хемпшър, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг. Подобни каузи текат и в други щати.

Правилата, признати от федералното държавно управление, изискват имунизация против COVID-19 от над 17 милиона заети в цялата страна в към 76 хиляди здравни институции и снабдители на здравни услуги по домовете, които получават финансиране от държавните стратегии за опазване на здравето. Служителите би трябвало да си слагат първата доза от имунизациите до 6 декември, а втората - до 4 януари.

Решението на съда в понеделник следва друго сходно проваляне на държавното управление на президента Джо Байдън. По-рано федерален съд спря осъществяването на условието предприятията с над 100 заети лица да обезпечат, че чиновниците им са имунизирани или да изискват от тях да носят маски и да се тестват един път седмично за ковид.

Според държавното управление федералните правила имат превес над щатските политики, които не разрешават наложителната имунизация.

Според съда обаче държавното управление е надхвърлило законните си пълномощия и е навлязло в сфера, която обичайно е в прерогативите на щатите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР