Федерален съд блокира временно строгия закон за абортите в Алабама,

...
Федерален съд блокира временно строгия закон за абортите в Алабама,
Коментари Харесай

Федерален съд блокира временно забраната на абортите в Алабама

Федерален съд блокира краткотрайно строгия закон за абортите в Алабама, който ги забраняваше даже при положение на обезчестяване или блудничество и предвиждаше 99 години затвор за доктор, направил процедурата.

" Прилагането на тази възбрана би довело до съществени и необратими вреди, би нарушило правото на цялост и предотвратило това дамите да имат достъп до аборт в Алабама ", гласи решението на арбитър Майрън Томпсън, представено от Си Ен Би Си. Той издаде краткотрайна възбрана за използване на промяната, до момента в който въпросът не бъде дефинитивно решен в съда.

Пренасянето на въпроса на по-висока инстанция обаче може да бъде от изгода за съперниците на абортите - те се надяват драконовските закони, признати тази година в няколко щата, да стигнат до Върховния съд. Разглеждането на тематиката там би могло да докара и до анулация на основното решение по делото " Роу против Уейд ", което е най-силната отбрана на правото на аборт в Съединени американски щати.

Законите в страната се пишат по модел, направен от Faith2Action - организация, която се дефинира като " най-голямата мрежа от просемейни групи в страната ", написа Vox. Тя дефинира сърдечния темп като " универсално приет знак за живот " и той е задоволителен мотив за отричане на аборт, в случай че майката не е под заплаха от гибел или тежко увреждане. Изключения за обезчестяване и инцест не се плануват, тъй като " нито един закон не разрешава да се убие почтено дете поради греховете на татко му ".

Не единствено в Алабама

Освен описаните към този момент аспекти на закона, той планува опция за преустановяване на бременност, единствено в случай че аномалиите на ембриона са смъртоносни или здравето на дамата е в доста сериозна заплаха, както и в случай че бременността е извънматочна. 99-те години затвор са наказването за лекарите, направили процедурата сполучливо, а при несполучлив опит - те са 10 години.

Това са най-строгите ограничавания на правото на аборт, одобрявани до момента в Съединени американски щати. Те са част от наклонност, почнала в последните месеци – сходни ограничения са препоръчани в 16 щата, в четири от които те към този момент бяха признати.

В тях въпреки всичко има (макар и извънредно кратък) времеви прозорец, в който дамата има право да прекъсне бременността – преди да бъде регистриран сърдечен темп на плода. Това се случва сред шестата и осмата гестационна седмица, когато към момента доста дами може въобще да не знаят, че са бременни.

Републиканският сенатор Клайд Кемблис съобщи по време на дебатите за закона, че целият смисъл на писането му е разногласието по него да стигне до Върховния съд. Миналата година президентът Доналд Тръмп назначи в него Брет Кавано, като по този начин даде болшинство на консервативните съдии в институцията. Това отваря пътя за анулация на основното решение от 1973 година по делото " Роу против Уейд ", което към момента закриля правото на аборт на федерално равнище през първите три месеца на бременността.
Допреди няколко години такива забрани бяха считани за прекомерно радикални даже от някои съперници на аборта, разяснява пред Vox Рейчъл Съсман от организацията Planned Parenthood. Но влизането на Доналд Тръмп в Белия дом и Брет Кавано във Върховния съд окуражи консерваторите. Специално номинацията на Кавано, която даде превес на консерваторите в 9-членния съд, значи, че институцията може да преразгледа и промени въпросното решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР