Фед спря повишаването на лихвените проценти. Ето какво трябва да направите сега.

...
Федералният резерв обяви днес, че дава почивка на кредитополучателите, като
Коментари Харесай

Федералният резерв обяви днес, че дава почивка на кредитополучателите, като спира повишаването на лихвените проценти. Паузата следва 11 колективни повишения на лихвените проценти от Фед от март 2022 г., които бяха направени в опит да се смекчи инфлацията.

Но докато Фед временно въздържа увеличенията на референтната си лихва, този ход вероятно няма да направи по-евтино заемането на пари за дом, кола или друга голяма покупка. По-скоро е по-вероятно да постави временно спиране на увеличенията на лихвените проценти за тези и други видове кредитни продукти.

Там, където може да има по-голямо въздействие обаче, е върху личните ви финанси — и върху вашите спестявания по-специално. Като такива, има няколко хода, които може да искате да направите сега, когато повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв са поставени на пауза.

Започнете, като проучите най-добрите проценти на спестяване, които са ви достъпни тук.

Какво трябва ли да направите сега, когато повишенията на лихвените проценти са поставени на пауза

За да увеличите максимално възвръщаемостта на вашите спестявания, може да искате да направите следното сега, след като Федералният резерв постави на пауза увеличенията на лихвените проценти:

Заключете висока ставка на CD

Когато лихвените проценти се покачват, лихвените проценти по депозитни сертификати (CD) обикновено следват примера им – и когато лихвените проценти падат, процентите на CD обикновено падат с тях. Решението на Фед да постави на пауза повишенията на лихвените проценти вероятно няма да доведе до незабавно повишаване или намаляване на лихвите по CD-та, но лихвите се покачват по тези нискорискови инвестиционни сметки през последните 18 месеца.

Това означава, че сега е отличен момент да заключите скоростта на CD, докато цените са все още високи. И ако Федералният резерв намали лихвите в близко бъдеще, лихвите по тези сметки вероятно ще намалеят в тандем. Така че защо да рискуваме? По-разумно е да направите своя ход сега, докато е възможно да намерите компактдискове, предлагащи ставки от 5% или повече.

Ето как можете да се възползвате максимално от заключването на цената на CD днес:

Пазарувайте наоколо: Проучете различни финансови институции, за да намерите най-добрите налични цени на CD. Онлайн банките и кредитните съюзи обикновено предлагат по-конкурентни лихвени проценти от традиционните физически банки поради по-ниските режийни разходи, така че те могат да бъдат интелигентно място за започване. Помислете за термина: компактдисковете се предлагат с различна продължителност, като 6 месеца, 1 година или дори повече. Изберете термин, който отговаря на вашите финансови цели и толерантност към риск. По-дългосрочните компактдискове обикновено предлагат по-високи ставки, но в момента обикновено можете да получите по-високи ставки за по-краткосрочни компактдискове.

Разгледайте опциите за вашия CD акаунт тук.

Започнете да печелите с високодоходни спестявания сметка 

Подобно на компактдискове, високодоходните спестовни сметки също предлагат страхотни APY за вашите пари в момента. Тези сметки обикновено имат проценти, които са много по-високи от обикновените спестовни сметки и процентите са се увеличили значително от началото на миналата година.

Ако отворите този тип акаунт сега, можете да започнете да печелите при процент от 5,25% или повече. Спестовните сметки с висока доходност обаче имат променливи лихвени проценти, така че ако чакате, рискувате лихвите да паднат по тези сметки.

Ето как можете да се възползвате максимално от отварянето на високодоходна спестовна сметка днес:

Проучете най-добрите лихви: Пазарувайте за най-високите лихвени проценти за високодоходни спестовни сметки. Точно като компактдискове, онлайн банките често предлагат конкурентни цени и ниски такси за тези видове сметки. Обърнете внимание на таксите и условията: прегледайте внимателно правилата и условията на сметката. Уверете се, че няма скрити такси или изисквания, които биха могли да намалят печалбите ви от лихви.

Помислете за сметка на паричния пазар 

Сметките на паричния пазар (MMA) са подобни на спестовните сметки, но в момента предлагат по-високи лихвени проценти от традиционна спестовна сметка. Тези сметки обикновено идват с привилегии за писане на чекове и достъп до дебитна карта, което ги прави по-гъвкави от CD-тата.

Но както при другите лихвоносни сметки, изброени по-горе, изчакването за отваряне може да е грешен ход. Откривайки сметка на паричния пазар днес, вие ще започнете да печелите парите си по-висока от средната ставка.

Ето как можете да се възползвате максимално от отварянето на сметка на паричния пазар днес:

Сравнете тарифи и функции: Проучете различни ММА, за да намерите този, който най-добре отговаря на вашите нужди. Потърсете конкурентни лихвени проценти и функции като възможности за писане на чекове. Следете изискванията за баланс: Някои MMA може да изискват минимален баланс, за да печелят най-високия лихвен процент или да избегнат месечни такси. Уверете се, че можете удобно да поддържате необходимото салдо, преди да отворите такъв.

Изводът

Решението на Федералния резерв да постави на пауза повишенията на лихвените проценти представлява уникална възможност за спестителите, които искат да оптимизират своите спестявания и инвестиции. Като заключите висок CD лихвен процент, отворите високодоходна спестовна сметка или проучите сметки на паричния пазар, можете да се възползвате максимално от текущата лихвена среда. Само не забравяйте да оцените финансовите си цели и толерантността към риск, преди да вземете каквото и да е решение.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР