FDA отхвърли първото заявление на Илон Мъск за одобрение на

...
FDA отхвърли първото заявление на Илон Мъск за одобрение на
Коментари Харесай

Не се отказва! Илон Мъск търси хирургически партньор за изпитания върху хора

FDA отхвърли първото заявление на Илон Мъск за утвърждение на опити върху хора с мозъчни импланти, само че милиардерът не се отхвърля и в този момент компанията търси хирургичен сътрудник, който е подготвен да се причисли към проучването.

Neuralink твърди от доста години, че началото на тестванията върху хора е тъкмо зад ъгъла - първото споменаване за това се появи през 2019 г. Компанията на милиардера обаче публично подаде първото си заявление за утвърждение от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати едвам през 2022 година, пише Gizmodo. Този опит обаче не беше сполучлив и FDA не даде позволение за слагане на устройства за интерфейс мозък-компютър (BCI) в човешкия череп.

Заслужава обаче да се означи, че този отвод въобще не е присъда за компанията на Илон Мъск, в последна сметка Neuralink към момента може да получи позволение и да стартира да тества мозъчен имплант при хора. Самата биотехнологична компания си слага доста амбициозни цели - допуска се, че BCI ще помогне при лекуването на необятен набор от болести и увреждания - от слепота до парализа.

Днес компанията на Илон Мъск се обърна към един от най-големите и уважавани неврохирургични центрове в Съединени американски щати, с цел да стане сътрудник в евентуални бъдещи клинични изпитвания върху хора. Известно е, че компанията води договаряния с Неврологичния институт Бароу във Финикс (Аризона, САЩ).

Фактът, че компанията търси хирургичен сътрудник за осъществяване на клинични изпитвания върху хора, допуска, че нито Илон Мъск, нито другите ръководители на Neuralink имат намерение да се откажат и към момента са уверени, че ще могат да получат регулаторно утвърждение в бъдеще.

Имайте поради, че самата компания на Илон Мъск не разяснява тези договаряния. Въпреки това бяха получени някои мнения от шефа на лечебния и проучвателен център в Аризона. Според неврологичния институт Бароу те ще бъдат добре оборудвани за осъществяване на проучване на мозъчни импланти в сходство с това, което Neuralink се надява да оживи.

В същото време партньорството сред Neuralink и Неврологичния институт Barrow към момента не е доказано и в действителност е на стадий договаряния, което значи, че договорката не е обезпечена. Някои анонимни източници също настояват, че изследователският център в Аризона не е единственият, към който компанията на Илон Мъск се е обърнала.

Известно е, че Neuralink преди този момент си е партнирал с Калифорнийския университет в Дейвис за осъществяване на проучвания, свързани с индивида. Въпреки това университетът приключи това партньорство през 2020 година по неразкрити аргументи.

В момента компанията на Илън Мъск е обект на две федерални следствия. Първото се отнася до практиките на компанията за тестване върху животни и се организира от Службата на генералния контрольор на USDA. Второто е обвързвано с изказвания за погрешно превозване на биологични материали и се преглежда от Министерството на превоза.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР