Файненшъл таймс, който е известен със своите точни прогнози и

...
Файненшъл таймс, който е известен със своите точни прогнози и
Коментари Харесай

Прогнозите на Файненшъл таймс: Тръмп гори, рокада в Англия, втори мандат за Урсула

" Файненшъл таймс ", който е прочут със своите точни прогнози и разбори, показа своите упования за света през 2024 година. 
Представяйки преди 12 месеца прогнозите си за отминаващата година, финансово издание направи сами три неправилни оценки, като не съумя да предсказа, че пазарът на акции на Уолстрийт ще означи растеж от над 20% през 2023 година

Не се оправдаха и прогнозите на FT за спирания на електричеството в цяла Европа и фактът, че Африка, като се изключи Етиопия, избегна поредност от просрочвания на държавните задължения.

Новите прогнози на " Файненшъл таймс " за 2024 година обгръщат необятен набор от световни проблеми, вариращи от евентуални военни спорове и изменението на климата до стопански трендове и политически резултати.

Американският политически пейзаж, който е мощно неустойчив и непредвидим, е значима тематика за полемика, като FT предвижда, че Доналд Тръмп няма да си върне президентския пост. Кампанията му обаче дава обещание да бъде огнище на раздори.

По отношение на изменението на климата, FT предвижда, че 2024 година ще надмине 2023 година като най-горещата година в историята, подхранвана от безмилостния марш на изменението на климата и въздействието на феномена " Ел Ниньо ".

По отношение на Близкия изток финансовото издание не планува пълномащабен районен спор вследствие на избухналата война а сред Израел и " Хамас ", само че не отхвърля непрекъснатата неустойчивост в този район.

На икономическия фронт FT чака стопанската система на Съединени американски щати да преживее краткосрочно " меко кацане ", като инфлацията ще продължи да спада, а икономическият напредък като цяло ще остане мощен. Потенциални компликации обаче може да зародят по-късно през годината.

Финансово издание също по този начин планува политическа смяна в Обединеното кралство, като предвижда, че Киър Стармър, водачът на Лейбъристката партия, ще поеме поста на министър-председател, макар че FT не чака осъществяване на избори до януари 2025 година

Обръщайки взор към Азия, FT не предвижда срив в икономическия напредък на Китай до 3% или даже по-слаб напредък. Вместо това чака той да надвиши 4% с помощта на разнообразни ограничения за поддръжка.

По отношение на Тайван " Файненшъл таймс " не има вяра, че смяна в президентството ще предизвика китайско нахлуване. Очаква се евентуалният нов водач на острова да продължи внимателната политика по отношение на Китай, като по този метод ще избегне ескалация на напрежението.

За военния спор Украйна-Русия FT има вяра, че както Съединени американски щати, по този начин и Европейски Съюз ще продължат финансовата си поддръжка за Украйна. По-голямо предизвикателство ще възникне, в случай че Доналд Тръмп се върне на президентския пост в Съединени американски щати.

Междувременно водачите на Европейски Съюз би трябвало да намерят способи при започване на 2024 година да заобиколят ветото на Унгария върху пакет от финансова помощ за Киев в размер на 50 милиарда евро. Все още е евентуално Украйна да продължи да изпитва усложнения в опитите си да реализира боен пробив, тъй че страната ще бъде подложена на възходящ напън да договаря с Москва, предвиждат от " Файненшъл таймс ".

Финансово издание също по този начин чака Урсула фон дер Лайен да остане за втори мандат отпред на Европейската комисия, въпреки и с известно изпитание.

FT не счита, че през идната година възобновимите енергийни източници ще съумеят да измесят въглищата в международното произвеждане на електричество, макар че се чака делът на производството на сила от ВЕИ-та да изпревари този от въглищата през идващите няколко години. Това обаче е малко евентуално да се случи през 2024 година с помощта на Китай.

Търсенето на въглища в Китай продължи да нараства бързо през 2023 година и макар че възобновимите енергийни източници също нарастват бързо, като се чака те да съставляват към 90% от всички нови индустриални мощности в международен мащаб, това няма да е задоволително, с цел да надмине производството на въглищна сила през идната година. Но повратната точка не е надалеч, предвижда FT.

Според финансовото издание има огромен късмет обществената медийна платформа " Х " да банкрутира. Нейният притежател Илон Мъск постоянно употребява предизвестия за банкрут, с цел да стимулира, като сходна беше негова тактика и при Tesla и SpaceX. Но този път, защото рекламите в " X " и опитите за основаване на нови източници на доходи се провалят, има огромен късмет това да се случи, показва FT.

" Файненшъл таймс " също по този начин не чака през 2024 година Сам Алтман да бъде още веднъж уволнен от OpenAI. Първоначално Сам Алтман структурира компанията си по този начин, че нейният ръб да управлява организация с нестопанска цел, основана в интерес на човечеството. Той сподели, че не има капитал в OpenAI и бордът може да го уволни когато и да е. Но когато другият съосновател на компанията и трима самостоятелни членове на борда започнаха този ход през ноември, те в последна сметка върнаха Алтмана на поста единствено четири дни по-късно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР