Фаталната отсечка на АМ „Струма“, на която стана тежката катастрофа

...
Фаталната отсечка на АМ „Струма“, на която стана тежката катастрофа
Коментари Харесай

Историята на АМ „Струма“, на която стана катастрофата с 45 жертви

Фаталната права на Автомагистрала „ Струма “, на която стана тежката злополука с 45 жертви – сред Даскалово и Долна Диканя, не е със статут на автомагистрала. Оказва се, че съвсем 15 години трасето е без акт 16 и се води първокачествен път.

„ Струма “ е автомагистрала първоначално – от София до пътен възел Даскалово, след това се трансформира в първокачествен скоростен път, обозначен с пътен знак. След това още веднъж става автомагистрала.

Според специалисти статутът не е от голяма важност за съответния случай, само че не е обикновено години наред да не да бъде приключена процедурата.
Дали обаче има проблеми с маркировката – от пътната организация не дават отговор.

Историята на Автомагистрала „ Струма “

Автомагистрала „ Струма “ трябваше да е подготвена за Олимпийските игри в Гърция през 2004 година, не е приключена до през днешния ден. Лентичките за първите подготвени километри реже като министър председател Сергей Станишев през 2007 година В фрагментите се виждат и шефовете на македонската компания „ Маврово “, които са строителите на трасето.

Десет години по-късно – през 2017 година, отчуждителните процедури към момента не са завършили и акт 16 няма, демонстрира отговор на парламентарно запитване към тогавашния министър на районното развиване Николай Нанков.

На 12 октомври 2007 е подписан акт 15 за определяне годността за приемане на градежа.

Статутът на трасето през днешния ден

Какъв е статутът на трасето през днешния ден – към този момент два дни няма отговор от настоящия районен министър.

Георги Златев, който преди време оглавяваше Пътната организация, разяснява, че у нас документалното оформление на един градеж лишава повече време от самото строителство.

Ограничението на скоростта е 120 км в час, като за първокачествен път, а не за автомагистрала. Знак, че има място за отдих обаче няма и водач, който не познава пътя, може да бъде измамен, споделят автоексперти.

Опасна ли е правата

Според ръководителя на асоциацията на движимостите лица, които изготвят експертизи за правосъдни каузи след сходни произшествия, мястото е проблематично.

Данните на Държавната организация „ Безопасност на придвижването “ демонстрират, че за 3 години там са станали 10 случая без жертви и потърпевши. Росен Рапчев от организацията обаче признава, че маркировката не е на равнище.

От Пътната организация отхвърлиха да дават отговор на въпроси за положението на маркировката и знаците до момента в който не завърши инспекцията им на място.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР