Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на

...
Фармацевтичният бизнес в България се обявява категорично в подкрепа на
Коментари Харесай

Фармацевтичният бизнес иска "тежки" закони за нелегалния износ на лекарства

Фармацевтичният бизнес в България се афишира изрично в поддръжка на дейностите на страната против незаконния експорт на медикаменти. Това се показва в мнение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България ( КРИБ ).

Според КРИБ страната с изключение на че следва да санкционира с цялата тежест на закона незаконната търговия с медикаменти , би трябвало и да подтиква легалния бизнес в бранш Здравеопазване.

Компаниите, които са стратегически вложители в бранша на опазване на здравето то у нас, прецизират обаче, че дейностите на страната против незаконния експорт на медикаменти е единствено първа стъпка, която следва да се предприеме по отношение на казуса. Според компаниите нелегалният експорт на медикаменти би трябвало да бъде криминализиран посредством нарочни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като все още главният закон в наказателното право у нас не адресира разпространяването на фалшифицирани медикаменти , каквито по смисъла на закона са всички артикули, продавани отвън регламентираната верига на лекарство-снабдяване.

Според КРИБ за намирането на дейно решение на казуса е необходим задълбочен разбор на аргументите, довели до съществуването на нерегламентиран експорт. 
Такъв разбор ще покаже, че е на разположение сложно деяние на много фактори- законодателна непълнота, стеснен запас на държавните органи да управляват фирми-еднодневки, непрекъснат напън за понижаване на маржове и цени на медикаменти та, ниско възнаграждение на експертите в опазване на здравето то и доста други.

В този подтекст обединеното деяние като извършената преди дни акция против нерегламентирания експорт на медикаменти  остава " еднократно деяние, което е преборило един признак, само че не е решение на повода за " болестта ", считат индустриалците. Т.е. е разкрита една формация, само че не са отстранени аргументите на следващия ден да се появи последваща такава.

За това фармацевтичната промишленост у нас приканва за ефикасни ограничения против сивата стопанска система и престъпните практики в бранша. Според тях за постигането на трайно решение е необходим напълно нов подход - въвеждане на ефикасни промени в Наказателно-процесуален кодекс за гонене и наказване на сходни практики с най-голямата суровост на закона.

Подобни ограничения би трябвало да се подхващат и съгласно Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ). Според асоциацията кражбите и контрабандата на медикаменти у нас би трябвало да се преследват от страната посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

" БАРПТЛ изцяло поддържа всички старания и дейности за застраховане на достъпа до медикаменти на българските пациенти. Ние сме за транспарантно и дейно работещо законодателство, а не за въвеждане на възбрана против самия експорт. Паралелната дистрибуция е единственият механизъм за конкурентна среда и контролиране цените на медикаменти та на територията на Европейския съюз и би трябвало да бъде защитавана, толерирана и насърчавана ", показват още от асоциацията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР