Фарът в Ахтопол заработва през юли 1932 година. Издига се

...
Фарът в Ахтопол заработва през юли 1932 година. Издига се
Коментари Харесай

Фарът в Ахтопол

Фарът в Ахтопол заработва през юли 1932 година. Издига се пред входа на пристанището на морското градче. Построен е върху риф, което го прави изключително изящен, само че и рисков за поддръжка поради сложния достъп. Върху скалата е построена квадратна основа и на нея е издигната кръгла каменна кула с двуметрова железобетонна структура с по-малък диаметър, на която е сложена желязна пирамида .

Днес в град Ахтопол се организира среща сред представител на „ Организация за протекция на българските жители “ /ОЗБГ/ , шефът на ДППИ – клон Бургас и чиновници на предприятието, кметът на Ахтопол, общински консултант от Царево, представители на компанията реализатор и поданици на Ахтопол. Поводът бе въпросът с фара на Ахтопол , който закупи неудовлетворителен за ахтополци тип, след направения ремонт, които са инициирали и подписка.

Според тях металната пирамида , която стои най-отгоре на фара, е по-ниска от остарялата и не е ситуирана в средата. Това е повода да изразят своето гражданско неодобрение и да изискат да бъде поправено недоразумението. По условие пирамидата би трябвало да е 3,50 метра, само че съгласно тях новопоставената била по-ниска.

От компанията реализатор споделиха, че ще измерят пирамидата и дадоха дума, че ще възстановят всичко, което желаят жителите и то в къс период, само че съобразено със закона, тъй като фарът има условия за височина, цвят, размери на пирамидата и така нататък Представителите на ДППИ-Бургас дадоха обещание, че ще упражняват по непоколебим настоящ надзор и че няма да одобряват обекта, в случай че не са спазени законовите условия.

От ОЗБГ също ще следим за осъществяването на ремонта и изричаме откровени благодарности на жителите на Ахтопол, които не премълчаха за казуса, а показаха гражданската си позиция. Също по този начин сме на мнение, че досега ДППИ-Бургас не е имало по-работещо управление от актуалното и се надяваме отсега нататък да продължи да работи със същия порив и почтеност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР