Фамилията Картие успява там, където други се провалят – да

...
Фамилията Картие успява там, където други се провалят – да
Коментари Харесай

Фамилията Картие – лукс, богатство, съвършенство

Фамилията Картие съумява там, където други се провалят – да поддържа равнището високо и поколенията да не падат в клопката на благосъстоянието си, разпилявайки фамилните достижения, а да ги надграждат, написа Пламен Асенов.
Картие, бижутерска фамилия
(от 1847)

Произход: Франция, занаятчийско семейство

Родоначалник: Луи-Франсоа Картие

Син: Алфред Картие

Внуци: Луи-Жозеф, Жак-Теодюл и Пиер Камил Картие

Признание: Крал Едуард VIII ги назовава " крале на бижутата и бижутери на кралете "

Британският крал Едуард VIII споделя за семейството Картие: " Те са крале на бижутата и бижутери на кралете ".

При бижутата на Картие не става дума единствено за карати. Да, размерът на камъните постоянно е впечатляващ, само че славата им е въпрос и на качества, които вършат разликата сред добър майстор и талантлив бижутер. Фамилията Картие съумява там, където други се провалят – да поддържа равнището високо и поколенията да не падат в клопката на благосъстоянието си, разпилявайки фамилните достижения, а да ги надграждат.

Всичко стартира през 1819 година, когато се ражда Луи-Франсоа Картие . Баща му го праща да бъде чирак на ювелира Адолф Пикар. Луи бързо напредва и скоро Пикар към този момент няма на какво да го научи. Младежът обаче продължава да работи при него и печели добре - още на 21 се дами, а през 1847 година купува от майстора работилницата и магазина му.

Той е един от многото бижутери в Париж, само че го спохожда шанс. В магазина му влиза дама и купува няколко брошки. Това е графиня Неверкерк, жена на императорския интендант, която по-късно демонстрира брошките на приятелката си, княгиня Матилда. Матилда таман е избягала от мъжа си и има потребност от разтуха – прелестно ново украшение, на което дамите от двора да завиждат. Така вестта за новия бижутер стига и до императрица Евгения и тя не остава обратно от придворните дами.

От френския двор новината потегля из цяла Европа и Луи-Франсоа към този момент има поръчки, които не може да извърши самичък. Затова наема златари, които да вършат бижута по негови скици. Картие работи единствено по самостоятелни поръчки, а изделията му се отличават с финес и великолепие, нетипични за времето си.

В неговите ръце доста аксесоари също се трансформират в бижута - верижки за дамски часовници, катарами, златни химикалки, табакери. Луи-Франсоа употребява претекстове от италианския Ренесанс или египетското изкуство и се постанова като законодател в модата с нетипични до тогава неща. Прави, да вземем за пример, брошки с форма на инсекти и други животни - пеперуди, водни кончета, охлюви, скарабеи. За първи път в света той употребява платина, която може да задържи повече скъпоценни камъни по себе си от златото и среброто.

През 1867 година Луи-Франсоа демонстрира бижута на Световното ревю в Париж, новите буржоа пощуряват и бизнесът се разраства още. През 1874 година той се отдръпва и идва реда на неговия наследник, Алфред Картие . Той е добре квалифициран, с обсег и съобразителност намира нови клиенти - богати американци и руснаци, индийски махараджи, арабски султани. Марката " Картие " се мести на все по-престижни места, а най-после се открива на Рю де ла Пе, където е централата и до през днешния ден.

Алфред приготвя синовете си - през 1898 година огромният, Луи-Жозеф Картие , става пълноправен сътрудник и затвърждава реномето на семейството като бижутери от международна класа. Малкият Жак-Теодюл Картие , експерт по история на изкуството, завладява Лондон с бижута, а междинният, Пиер Камил Картие , зарибява първо Русия, след това и Съединени американски щати. Там се дами за свръхбогата девойка с достъп до семействата Вандербилт, Рокфелер и Форд. Именно той открива и първия магазин " Картие " на стилното Пето авеню в Ню Йорк.

Луи-Жозеф, който ръководи централата в Париж, работи в жанр " ар деко " и 10 години преди Баухаус развива концепцията да се търси баланс сред форма и функционалност. На прием през 1904 година бразилският водач и плейбой Алберто Сантош-Дюмон се оплаква, че е неловко да види какъв брой е часът, до момента в който пилотира, тъй като би трябвало да бърка в джоба си. И Луи-Жозеф прави за приятеля си първия мъжки ръчен часовник в света - Сантош. Това е елементарна, комфортна, само че красива и потребна движимост, която се носи на китката и има огромни числа, с цел да се виждат даже в полумрак.

В часовникарството Картие вършат още доста чудеса - фамозния Танк, който евентуално всеки мъж би желал да има. Или Паша, първият водоустойчив часовник, изработен за пашата на Мароко. По поръчка на Жан Кокто пък Картие вършат друга звезда - Тринити, Светата троица. Това е мъжки пръстен от три преплетени кръга - жълто злато, алено злато и платина. Те въплъщават триединството сред лоялност, дружба и обич.

Друго достижение на Луи-Жозеф е фантастичната " Пантера ". Тя се появява за първи път през 1914 година и се развива като стилизирана форма в няколко произведения. Голямата котка обаче има дълга опашка - споделя се Жана Тусен, наричана Пантерата. С Луи изкарват една обич, фамилният съвет не позволява да им стане снаха, само че той я прави началник на креативния отдел. Дори след гибелта на Луи-Жозеф през 1942 година, Жана ръководи парижкия клон и креативната активност на " Картие ". През войната тя вплита тематиката за окупацията в украшение - тъжна птица в клетка. Гестапо разпознава внушението и Тусен си има неприятности, само че я избавя Коко Шанел. След това прави и друго " обществено " украшение - птица в свободен полет.

В десетилетията след войната и до през днешния ден, компанията минава през разнообразни стадии и даже към този момент не е благосъстоятелност на семейството, само че хубавичко основа - смесицата от усърдие и гений, които раждат хубост, остава. Вероятно по тази причина " Картие " продължава да е международен знак освен на лукса и благосъстоянието, само че и на съвършенството.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР