Фалстарт на ремонта на Конституцията. Проектът за промени в основния

...
Фалстарт на ремонта на Конституцията. Проектът за промени в основния
Коментари Харесай

Ремонтът на основния закон: Промените в Конституцията не минаха на първо четене

Фалстарт на ремонта на Конституцията .



Проектът за промени в главния закон бе отритнат на първо четене в пленарната зала, откакто бе подсилен от 161 народни представители . „ Против “ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. След гласуването ръководителят на Народното събрание Росен Желязков разгласи, че не се събират нужните три четвърти от гласовете и предлагането не е признато. Но тъй като плана получава повече от две трети, на първо гласоподаване планът може да бъде препоръчан още веднъж не по-рано от 2 месеца , считано от през днешния ден.

Сред основните акценти в законопроекта е подсилване независимостта на съда посредством структурна промяна на Висшия правосъден съвет, промяна на прокуратурата , промяна на институцията на служебния кабинет , транспарантен избор на самостоятелни регулаторни и контролни органи.

Депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски съобщи, че на 6 декември ще бъдат гласувани измененията в главния закон.



“Доволен съм от резултатите. Постигнахме единодушие. На 6-ти декември ще създадем действително и първото четене на измененията в Конституцията. От текстовете ще предложим отпадане на това за основния прокурор , т.е. мандатът му ще е пет години без опция за преизбиране ”, съобщи Пеевски. Той дефинира като " смешни " рецензиите на опозицията.

„ Те си гонят политически цели. Против сме възобновяване на пленума. Остава си трети март датата за националния ни празник “, акцентира той.
“Видя се, че има болшинство, въпреки и по бавната писта , да одобри измененията в Конституцията ”, разяснява от своя страна съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Иванов благодари на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. “161 гласа са задоволителни, с цел да продължи процеса. Всички политически сили бяха поканени да се включат с оферти. Търсят се най-хубавите решения, няма нищо самоцелно ”, сподели още Иванов.
Според приетите  процедурни правила  за гласоподаване на главния закон планът се разисква и приема на три гласувания в разнообразни дни. Той е признат на първо четене, в случай че за него са дали своят вот три четвърти от всички народни представители. Ако получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички депутати,  се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане законопроектът се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР