Фалшивоположителен тест за наркотици на пътя… Това означава проблем, без

...
Фалшивоположителен тест за наркотици на пътя… Това означава проблем, без
Коментари Харесай

Ето какво да направим задължително, ако тестът на пътя ни „светне“ за дрога

Фалшивоположителен тест за опиати на пътя… Това значи проблем, без брошура, без кола, от време на време и без работа. И всичко това е по този начин, тъй като тестванията са обработват постепенно. А най-после, когато излезе фалшивоположителен, проблемите са единствено за пострадалия. Какво да създадем, с цел да се защитим? Пред ФАКТИ приказва юрист Силвия Петкова.

- Адвокат Петкова, тематиката с подправено позитивните проби на водачите не стопира да е настояща. Нека разбираем какво наложително би трябвало да създадем, в случай че пробата „ светне “…
- Първо и най-важно: при никакви условия не би трябвало да се кара под въздействието на алкохол и/или опиати. В случай че лидерът, който е получил позитивен резултат от полицейския тест, не е използвал опиати, належащо е да следва следните стъпки:
1  - да не предава непринудено автомобила си; полицията има пълномощия да го изземе с протокол за изземване, за което деяние се изисква авансово правосъдно позволение или следващо правосъдно утвърждение, както и наличието на поемни лица; доброволното предаване препятства опцията да се търси обезщетение за времето, в което лидерът е останал без автомобила си;
2  - да възрази, в случай че полицейските чиновници отбележат в протокола от инспекцията признаци на несъответстващо поведение; лидер, който не е използвал наркотични субстанции не може да има външни признаци, реакции и държание за приложимост, само че доста постоянно полицейските чиновници попълнят погрешна информация в тези протоколи за оправдаване на инспекцията. Освен че попълнят погрешна информация в протоколите, тази информация в всеобщия случай удостоверяват и в съда, когато бъдат призовани като очевидци при обжалването на заповедите за отнемането на книжката и/или краткотрайното преустановяване на регистрацията на транспортното средство. В практиката си съм имала доста случаи, в които при разпит полицейските чиновници, направили инспекцията, сочат, че лидерът бил в несъответстващо положение, превъзбуден, със зачервени очи, трептящ и така нататък и това ги " усъмнило ". Впоследствие, когато пробата излезе негативен и се окаже, че нищо от това не е правилно, последствия за полицейския чиновник няма. А би следвало в тези случаи да се носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване;
3  - да упорства да бъде съпроводен до лечебно заведение за предоставяне на биологична проба (кръв и урина); неведнъж полицейските чиновници се пробват да убедят лидера, че няма смисъл да дава проба с причини, че в случай че не даде, всичко ще мине по-бързо, ще се " отърве " единствено с санкция или пък че в случай че е използвал даже и месец преди инспекцията, това ще се отрази в резултата от биологичната проба и " ще стане по-лошо. Нищо от това не е правилно. Ако лидерът не е използвал наркотични субстанции, не носи отговорност, надлежно няма какво " да свърши по-бързо ", нито има от какво да се " отърве ". В практиката си съм изслушала безусловно стотици токсикохимични експертизи и нито един път не чух специалист да удостовери, че наркотично вещество може да се задържи в кръвта за един месец. Най-дългият интервал, на който съм попадала в практиката си, е 10 дни, като в кръвта и урината на лидера беше открит неактивен метаболит на тетрахидронабинола. Тази стъпка е значима освен за водачите, които не са използвали опиати изобщо, само че и тези, които въпреки и да са използвали, са го създали повече от 48 часа преди инспекцията. Продължавам да държа на вътрешното си разбиране, че човек, който не се намира под въздействието на опиати, а оттова не заплашва безстопанствен живот или здраве, да носи наказателна отговорност опонира на всички правила на наказателното право.
4  - МНОГО ВАЖНО! Да апелират пред съда заповедта за задържане (ако са били задържани), заповедта за лишаване на книжката и заповедта за преустановяване регистрацията на автомобила (ако е благосъстоятелност на водача).

- Защо е значимо да се апелира в 14-дневен период?
- Обжалването в 14-дневния период е значимо от позиция на последващото обезщетение. Законът постановява, че обезщетение се присъжда за незаконосъобразни актове на администрацията. Незаконосъобразността може да се откри единствено от съд. В случай, че заповедта за задържане не бъде обжалвана, опцията да се получи обезщетение за времето, прекарано в ареста,  ОТПАДА ИЗЦЯЛО .
Що се отнася до заповедите за отнемането на книжката и краткотрайното преустановяване на регистрацията на транспортното средство, в случай че 14-дневният период за обжалване бъде пропуснат, признаването на незаконност е допустимо единствено в една догадка - в случай че актът бъде отдръпнат. За отдръпването е нужен умишлен акт на издателя на заповедта, какъвто в всеобщия случай не се издава. Едновременно с това, не съществува наличен и бърз юридически механизъм да бъде стимулиран издателят да отдръпна заповедта си. В случаите, в които заповедите не бъдат обжалвани навреме и след това не бъдат оттеглени от издателя им, съдът няма да присъди обезщетение за оставането без брошура и без опция за прилагане на автомобила.

- Колко каузи към този момент има за обезщетение след фалшивоположителни проби, а по-късно кръвната проба е негативна?
- В адвокатската фирма, която ръководя, сега имаме 16 висящи каузи за подправено позитивни проби, по които или чакаме резултатите от биологичните проби, или сме в развой на претендиране на обезщетение за подправено позитивна проба. Имаме и 9 завършени каузи, като по две от тях съдилищата са отказали присъждането на обезщетение точно заради това, че заповедите не са били обжалвани в 14-дневния период и не са били оттеглени от издателя им.

- За какво може да се претендира като обезщетение?
- Размерът на компенсацията зависи от съответно претърпените вреди - имуществени (загуба на приходи или пропускане да се осъществят доходи) и неимуществени (стрес, терзание, проблеми с околните, които се съмняват да не би фактически да са използвани опиати, а лицето да не желае да си признае и т.н.). Най-ниското обезщетение, което сме претендирали е 900 лева, а най- високото - 106 000 лв..

- Какво демонстрира практиката. Какво дава най-често фалшивоположителен резултат на пътя?
- От позиция на тип наркотични субстанции, за които най-често се получава подправено позитивна проба - това са амфетаминът и метамфетаминът. От позиция на това какво предизвиква подправено позитивните проби, факторите са десетки: погрешно предпазване на тестовите касети, неспазване на разпоредбите на производителя за взимане на пробите, приложимост на храни, питиета, дъвки или цигари директно преди инспекцията, приложимост на медикаменти без лекарско наставление (напр. за облекчение на признаци на простуда и грип, както и противоалергични медикаменти, съдържащи псевдоефедрин или псевдоефедринов хидрохлорид), на мощни болкоуспокояващи, на сънотворни, на антидепресанти, на местни анестетици и др.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР