Фалшивите новини са по-опасни от тероризма и е работа на

...
Фалшивите новини са по-опасни от тероризма и е работа на
Коментари Харесай

Фалшивите новини са по-опасни от тероризма, показа проучване

Фалшивите вести са по-опасни от тероризма и е работа на публицистите да им противодействат – това считат болшинството американци, демонстрира изследване на изследователския център " Пю ", извършено сред февруари и март тази година.

В него запитаните дефинират лъжливите информации като по-голям проблем от престъпността, климатичните промени, расизма, противозаконната имиграция и тероризма. Надминават ги единствено наркоманиите, достъпа до опазване на здравето, политическата система на Съединени американски щати и неравенството.

Значението им е такова, че повече от две трети от американците са на мнение, че те уронват доверието в държавните институции, а над половината показват, че лъжите въздействат зле и на доверието на хората един в различен.

Мнозинството американци споделят, че от време на време или постоянно се сблъскват с измислени вести и доста от хората са придобили навика да ревизират прочетеното. 56% от респондентите считат, че казусът ще се утежнява в идните пет години; единствено 10% чакат усъвършенстване.

Кой е отговорен

Според повече от половината запитани политическите водачи (57%) и деятелите (53%) са главните източници на подправени новини; 36% винят публицистите, 35% - задгранични сили, а 26% считат, че аудиторията сама ги основава.

53% считат, че главната отговорност за справяне с казуса е на медиите – за съпоставяне, единствено 12% биха упълномощили тази задача на държавното управление, а 9% на софтуерните компании. 20% са на мнение, че обществото единствено би трябвало да се погрижи за ограничението на това събитие.

Как се реагира

78% от запитаните споделят, че са проверявали обстоятелства в прочетени вести, съвсем две трети са спрели да четат избрана медия. Половината са изменили навиците си за приложимост на обществените мрежи, а 43% са почнали да четат по-малко вести.

Фалшивите информации се отразяват и на връзките сред хората – половината участници в изследването споделят, че им се е случвало да заобикалят диалози с някого, с цел да си спестят опцията той да повдига такива тематики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР